Oduzeta Šarićeva imovina mogla bi pripasti državi

Darko Šarić

Darko Šarić

Srbijansko ministarstvo pravosuđa saopštilo je da su balkanskom mafijaškom šefu Darku Šariću i članovima njegove obitelji privremeno oduzete nekretnine, poduzeća, hoteli i dionice u raznim tvrtkama milijunske vrijednosti te da bi u slučaju pravomoćnih presuda u dva kaznena postupka koja su u tijeku ta imovina mogla pripasti državi.

Osumnjičenome za krijumčarenje 5,7 tona kokaina i pranje najmanje 22 milijuna eura, njegovim srodnicima i suradnicima odlukama Specijalnog suda u Beogradu od pokretanja kaznenih postupaka privremeno zaplijenjeni brojni stanovi, kuće, parcele zemljišta, poduzeća, hoteli, akcije, novac.

Imovina je oduzeta i Šarićevoj supruzi Nataši, bratu Dušku, majci Ivanki, sestri Danijeli, nećacima Dariju i Matiji Šarić, te Lani Popović koja se dovodi u vezu sa Šarićem, navodi ministarstvo
pravosuđa.

Država je Šariću nakon pokretanja kaznenih postupaka u posljednje dvije godine privremeno zaplijenila konzorcij “Maestraltours” iz Budve i “Palić”  iz Subotica, šest stanova u Beogradu, dvije garaže, obiteljsku stambenu zgrada u Beogradu od 411 četvornih metara, garažu i razne objekte u Kragujevcu te zemljište u Sremskoj Mitrovici, dionice nekoliko hotela u Vojvodini, restorane “Sečuan”, “Lipa”, “Dunavska oaza” u Novom Sadu, kafić “Venac” i dvije trećine sindikalnog odmarališta u Rovinju, apartman na Zlatiboru.

Šariću su na Paliću oduzeti hoteli “Partija” i “Prezident”, “Bečki restoran” i restoran “Čantavir” te akcije neutvrđene vrijednosti u nekoliko poduzeća.

Kako se navodi u priopćenju ministarstva pravosuđa, Šariću i njegovoj obitelji je zaplijenjena imovina i u Crnoj Gori, gdje se vodi i kazneni postupak protiv njegova brata Duška zbog pranja novca. Po odluci Specijalnog suda u Beogradu zaplijenjen mu je i stan u
španjolskom ljetovalištu Marbella.

Država je poslije zapljene na javnoj dražbi prodala inventar iz zaplijenjenih stanova, luksuzni namještaj, audio i video opremu, opremu za teretane, slike i umjetnine, uz obrazloženje da im “protokom vremena ne bi opadala vrijednost”, navode beogradski mediji

O zaplijenjenim nepokretninama skrbi Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ministarstva pravosuđa i državne uprave tako što ih daje u zakup ili ih je ustupila na korištenje državnim ustanovama i tijelima. Novac je deponiran kod Narodne banke Srbije.

“Ukoliko ne bude mogao dokazati zakonsko porijeklo novca i osnova za stjecanje nekretnina, imovina će pripasti državi nakon što se pravomoćno okončaju kazneni postupci koji su u tijeku za krijumčarenje kokaina i pranje novca.

Darko Šarić se predao srbijanskim pravosudnim vlastima u ponedjeljak, a 24. ožujka bi se po prvi put trebao pojaviti pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal.

Posted by on 2014-03-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login