Ojačajte imunitet na prirodan način

čajHladniji dani zakucali su nam na vrata, a s njima su stigle i prve prehlade. Ima puno načina kako ojačati imunitet na prirodan način i izbjeći bolesti, a ovo su najvažniji.

Dnevnik
Svakodnevno pišući dnevnik, otrest ćete se nakupljenog stresa i riješiti negativnih emocija. To je rezultat istraživanja pri univerzitetu u Stony Brooku koje zaključuje da do pozitivnih promjena dolazi zbog povezanosti uma i tijela.

Vježbanje
Bavite se fizičkom aktivnošću svakodnevno 30 minuta, jer tako smanjujete šanse za prehladu za 50 posto, kaže studija univerziteta u North Carolini.

Grgljajte
Uzmite mlaku vodu i sol pa grgljajte, jer tako čistite grlo od bakterija. Naučnici u Japanu su dokazali da ovaj svakodnevni tretman smanjuje rizik za prehladu 34 posto.

Družite se
Poput pisanja dnevnika, i druženje s prijateljima dobro je za imunitet. Druženje s prijateljima s kojima vam je ugodno smanjujete rizik za prehladu čak 75 posto, kaže istraživanje univerziteta Wilkes iz Pennsylvanije. Ne morate planirati velika druženja, već je dovoljno nekoliko minuta dnevno biti uz osobu koja vam je draga i uvijek potpora.

Pržena hrana
Svaki puta kada pržite hranu, stvaraju se nezasićene masne kiseline koje oslabljuju imunitet, a ima ih u nekim gotovim proizvodima i slasticama. Osim izbjegavajući prženu hranu, te kiseline možete izbjeći tako da čitate deklaracije na proizvodima.

Izbjegavajte lijekove
Kada uzimate lijekove protiv glavobolje poput aspirina ili ibuprofena oni suzbijaju bijele krvne stanice, a one stvaraju spojeve odgovorne za napadanje i uništavanje invazije mikroba, kaže Katherine Sherif, liječnica iz filadelfijskog Centra za žensko zdravlje. Stoga savjetuje da takve lijekove koristite što manje i probate neke ‘prirodne’ metode.

Vizualizacija
Petnaest minuta dnevno pozitivnog stava o svom zdravlju može imati dobar učinak na imunološki sistem. Keith Deorio sa univerziteta u Illinoisu kaže da takva vizualizacija potiče mozak da radi na taj način i ojača tijelo te se lakše bori s virusima i bacilima.

Pijte čaj
Istraživanja pokazuju da se proizvodi tri puta više interferona ako čovjek pije 20 grama crnog čaja dnevno. Crni čaj ima jedinstvene antioksidanse koji povećavaju proizvodnju interferona u samo dvije nedelje.

Perite ruke
Jedna od najvažnijih zaštita imuniteta je redovno pranje ruku, jer vrlo često njima diramo lice ili hranu pa bakterije lakše dolaze u organizam.

Hobi
Omiljenom aktivnošću dvadesetak minuta na dan jačate imunitet za 75 posto. Naučnici sa univerziteta Stony Brook u New Yorku kažu da je to zato što se tada smanjuje stres i raste broj bijelih krvnih stanica koje uništavaju viruse.

Jedite brokulu
Istraživač Andre Nel kaže da brokula ima spoj sulforafan koji je zaslužan za aktivaciju specifičnih gena unutar stanica imunološkog sistema, a to znači da su one učinkovitije ako redovno jedemo ovo povrće. Osim toga brokula nas štiti protiv napada štetnih spojeva po imenu slobodni radikali. Ako niste ljubitelji brokule, izvori sulforafana su prokulica, kupus i cvjetača.

Vitamin D
Vitamin D smanjuje rizik od prehlade te pridonosi bržem zacjeljivanju u slučaju pada ili loma kostiju za 29 posto, kažu kanadski naučnici. Vitamin D je važan jer pospješuje rast baš svih stanica u tijelu.

Češnjak
Organski spoj koji se naziva alicin daje glavnu antioksidativnu ulogu češnjaku, a sumpor pomaže pri bržoj proizvodnji antitijela koja se bore s virusima.

Opustite se uz TV
Rezultati istraživanja na univerzitetu Carnegie Mellon u Pittsburghu kažu da opuštanje uz omiljenu seriju na TV-u pomaže imunološkom sistemu za 80 posto. Dakle, efekt je isti kao i kod vježbanja ili bavljenja hobijem, jer se smanjuje razina stresa.

Naspavajte se
Redovno spavanje izuzetno je važno za zdravlje organizma. Profesor James B. Maas sa univerziteta Cornell smatra da hronična neispavanost iscrpljuje tijelo i čovjek lakše podliježe virozama i prehladama. Dodajte barem pola sata više za spavanje i odmah ćete se osjećati bolje.

Posted by on 2013-10-01. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login