Oko stotinu naučnika iz regiona i Evrope na trećem ‘History Festu’

Treći “History Fest”, koji već prerasta u tradiciju i postaje ozbiljna platforma za razmjenu mišljenja i ideja naučnika iz čitavog svijeta, počinje danas i trajat će do 2. juna u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Konjicu pod slaganom “Učimo iz povijesti!”. 

History Fest
History Fest

Kao i ranijih godina, i ovogodišnji History Fest sastojat će se od nekoliko panel-diskusija, promocija, knjiga, predavanja i predstavljanja naučnih projekata. Poseban dio Festa čine doktorska radionica Pad Berlinskog zida i slom socijalizma u Evropi 1989. godine: Uzroci. Kontekst. Posljedice, te Ljetna škola Master in European History, koja okuplja master studente sa nekoliko evropskih univerziteta. Rezultat je to višegodišnje saradnje historičara iz postjugoslavenskih zemalja i historičara sa Odjeljenja za historiju jugoistočne Evrope Univerziteta Humbold u Berlinu, koja je u međuvremenu prerasla u veći projekt koji se realizira kroz Joint Master in European History koji okuplja historičare i studente iz Berlina, Dublina, Rima, Pariza, Beča, Tallinna, Madrida, Beograda, Zagreba, Pule i Sarajeva.

History Fest počinje večeras u 18 sati u Bošnjačkom institutu, a za 18.30 sati zakazan je prvi okrugli sto o temi Zašto smo izgubili vlast, na kojem će sudjelovati Raif Dizdarević (Sarajevo), Budimir Lončar (Zagreb) i Ljubinka Trgovčević (Beograd), dok će moderator biti Tvrtko Jakovina (Zagreb).

Fest se nastavlja sutra u 9 sati u Bošnjačkom institutu doktorskom radionicom. Tema je Pad Berlinskog zida i slom socijalizma u Evropi 1989. Uzroci. Kontekst. Posljedice, a sudjeluju Matko Globačnik (Zagreb), Dino Dupanović (Bihać – Sarajevo), Domagoj Švigir (Zagreb), Dragan Popović (Beograd), Nemanja Radonjić (Beograd), a moderatorica je Anita Buhin (Pula).

U auli Instituta u 11 sati bit će otvorena izložba “Jugoslavija 1989”. Autori su Narcisa Puljek-Bubrić, Sanin Hatibović i Amra Krzić.

Istog dana u 12 sati u Gazi Husrev-begovoj sali, predavanje o historiografiji i nacionalizmu održat će Latinka Perović (Beograd), a u 14.30 sati je promocija knjige Latinke Perović “Zatvaranje kruga. Ishod rascjepa 1971-1972”. (Sarajevo: University Press). Na promociji sudjeluju: Milivoj Bešlin (Novi Sad), Robert J. Donia (Ann Arbor), Latinka Perović (Beograd). Moderator je Dragan Marković (Sarajevo).

Za četvrtak u Bošnjačkom institutu planiran je Summer School, a u Gazi Husrev-begovoj sali nastavlja se doktorska radionica, potom je predstavljanje projekta Public history, predavanja i promocije knjiga.

Promocija knjige Bože Repe “Milan Kučan” zakazana je za 17.15 sati. Sudjelovat će Milan Kučan (Ljubljana), Božo Repe (Ljubljana). Moderator je Husnija Kamberović (Sarajevo). Potom, u 18.45 sati panel-diskusija How to do European History after 1989 u kojoj sudjeluju Xenia von Tippelskirch (Berlin), Claudia Craft (Beč), Daniela Felsisini (Rim) i Alexandre Rios-Bordes (Pariz).

U petak se u Bošnjačkom institutu nastavlja doktorska radionica, a učestvuju: Tina Filipović (Pula), Tomislav Branđolica, Novak Adžić (Podgorica), Maja Vehar (Ljubljana), a moderator je Drago Roksandić (Zagreb).

Za petak u 17 sati u Banjoj Luci u Narodnom pozorištu (mala scena) zakazana je promocija knjige Ive Goldsteina “Jasenovac” (Fraktura, Zagreb). Sudjeluju: Seid Serdarević (Zagreb), Goran Hutinec (Zagreb) i Ivo Goldstein (Zagreb), a u 18.15 sati okrugli sto o političkim zbivanjima u Jugoslaviji 1989. i historijskom revizionizmu. Sudjeluju: Branimir Janković (Zagreb), Husnija Kamberović (Sarajevo), Adnan Prekić (Podgorica), Božo Repe (Ljubljana), Dubravka Stojanović (Beograd), Petar Todorov (Skoplje). Moderator: Milivoj Bešlin (Novi Sad).

U subotu u 11 sati u bunkeru u Konjicu bit će otvorena izložba “MOnuMENTI – Promjenljivo lice sjećanja” (sudionici su Sunita Dautbegović-Bošnjaković i Edin Omerčić). U 11.30 sati počinje okrugli sto: Sastanak u bunkeru: 30 godina poslije – Politička dešavanja u Jugoslaviji 1989. i državni vrh Sudjeluju: Bogić Bogićević (Sarajevo), Stipe Mesić (Zagreb), Vasil Tupurkovski (Skoplje). Moderator: Dejan Jović (Zagreb).

U mostarskom Centru za kulturu u 17 sati je otvaranje izložbe i panel-diskusija: Granice, zidovi i mostovi na Balkanu. Sudjeluju: Kornelija Ajlec (Ljubljana), Robert J. Donia (Ann Arbor), Hannes Grandits (Berlin), Drago Roksandić (Zagreb), Sanja Zlatanović (Beograd). Moderator: Husnija Kamberović (Sarajevo), te u 18.45 okrugli sto Godina 1989. u Jugoslaviji – predziđe pakla? Sudelovat će Milivoj Bešlin (Novi Sad), Dragan Markovina (Mostar – Split), Dejan Jović (Zagreb), Šerbo Rastoder (Bar), Božo Repe (Ljubljana), Radina Vučetić (Beograd), Mariana Stamova (Sofija). Moderatorica je Vera Katz (Sarajevo).

Posted by on 2019-05-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login