Olimpijske planine u BiH bilježe velike gubitke

planine, BiH, turizam, turisti, skijanjeOlimpijske planine u BiH bilježe, zbog nedostatka snijega, velike gubitke i već sad je izvjesno da ovogodišnja zimska turistička sezona neće biti ni približno uspješna kao prošlogodišnja.

‘Zbog nedostatka snijega veliki broj gostiju je otkazao svoj dolazak. Samo do kraja januara u hotelu Bistrica otkazano je 2.000 noćenja koja su bila najavljena’, kazala je Agenciji Fena rukovodilac prodaje i marketinga Olimpijskog centra Jahorina Zorica Jovanović.

Naglasila je da je “protekle godine bilo minimum 100 skijaških dana, što ove godine neće moći biti ni približno”.

Od početka protekle sezone od 11. decembra do 20. januara 2013. godine smo imali 40 skijaških dana, a ove godine tek 15-ak i to samo na dijelu skijališta, precizirala je Jovanović.

Ona je dodala da trenutno na Jahorini pada snijeg slabim intenzitetom twe izrazila očekivanje da će prognoze koje najavljuju snijeg narednih dana biti tačne i da će snijeg konačno prekriti Jahorinu.

Od 1.do 11. februara na Jahorini će biti održana manifestacija “Studentska zima” u organizaciji Ferijalnog saveza Republike Srpske.

Oko 200 studenata će boraviti u hotelu Bistrica.

‘Poslije Studentske zime očekujemo grupu studenata Fakulteta fizičke kulture iz Crne Gore. Trenutno stanje bookinga za februar je dosta dobro. Nadamo se da će u narednom periodu biti snijega i da na Jahorini sezona neće propasti, bez obzira na veliki gubitak koji sada imamo’, kazala je Jovanović.

Odgađanje trke svjetskog kupa na Sljemenu, nemogućnost skijanja u svim centrima u Bosni i Hercegovini, teško funkcioniranje i zatvaranje centara u Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj govori da su problemi ogromni, dodala je ona.

‘Na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu nema snijega, pada kiša i temperatura je u plusu. Samim tim, nemamo uslove za rad i proizvodnju vještačkog snijega’, kazala je Feni glasnogovornica KJKP ZOI 84 Muamera Šehić.

Klizalište “Medo” je u funkciji, ali zbog kiše nema posjetilaca.

Šehić je naglasila da je prošle sezone Olimpijski centar radio bez prestanka svaki dan.

‘Broj posjetilaca je bio oko 10.000 do 15.000 u dane vikenda te nekoliko hiljada tokom radnih dana. Ovu sezonu, ako izuzmemo 10-ak dana rada s jednim ski-liftom, zahvaljujući proizvodnji vještačkog snijega, nismo ni radili’, kazala je Šehić.

Pozivajući se na prognoze meteorologa da bi moglo biti snijega već krajem sedmice, Šehić je izrazila nadu da će veliki broj skijaša koji su kupili sezonske ski- karte i nadamo da će biti uslova za skijanje.

Posted by on 2014-01-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login