Olimpijske planine u BiH spremne za početak nove sezone

Jahorina

Jahorina

U dva najveća zimska turistička centra u BiH, Bjelašnici i Jahorini, očekuju da će već ove godine početi da se otplaćuju ulaganja od 25 miliona KM, te se ponovo vratiti na nekadašnje staze uspjeha.

Nakon što je proteklih pet zimskih sezona obilježio hroničan nedostatak snijega i gubici, ove godine iz najvećih bh. turističkih centara kažu da spremniji nego ikada ulaze u predstojeću zimsku sezonu.

Zaid Bešević, direktor hotela “Maršal” na Bjelašnici i član Vijeća Turističke zajednice Kantona Sarajevo, istakao je da je u posljednja tri mjeseca na ovoj olimpijskoj planini napravljeno daleko više u odnosu na prethodne tri godine, pišu Nezavisne novine.

“Firma ‘ZOI 84’ i Vlada Kantona Sarajevo ove godine su u izgradnju infrasrukture na Bjelašnici uložile pet miliona KM”, rekao je Bešević.

On je istakao da je pet topova za vještačko osnježavanje glavne spust staze na Bjelašnici spremno, ali da je za njegovo zadržavanje na stazama neophodno da temperatura bude ispod nule.

“Staze su uređene i proširene, žičare su u potpunosti reparirane, a smještajni kapaciteti su spremni”, kazao je Bešević, dodajući da će i ove godine glavna staza biti otvorena i za sve ljubitelje noćnog skijanja.

Iz OC “Jahorina” najavili su da će u narednih nekoliko dana biti u potpunosti spremni za zimsku sezonu.

Branko Koroman, direktor Olimpijskog centra “Jahorina”, rekao je da su ove godine proveli do sada najbolju akciju uređenja skijaških terena.

“Vlada RS je do sada u OC ‘Jahorina’, kroz dokapitalizaciju i emisiju obveznica, investirala 41 milion KM, a u projekete na planini do sada je uložena polovina ovog novca”, rekao je Koroman.

On je najavio da Jahorina u novu sezonu ulazi sa dva nova kvaliteta, žičarama na Ogorjelici 1 i novoizgrađenom garažom.

“Do sada smo, takođe, izgradili šestosjedi na Ogrjelici 1 i na Poljicama, a nakon izmjene regulacionog plana Pala nastavljamo s izgradnjom šestosjedne žičare na stazi Skočine”, najavio je Koroman i dodao da će u narednom vremenu uslijediti izgradnja još novih ski-liftova, koji će upotpuniti vertikalni transport na planini.

Iz OC “Jahorina” podsjetili su da je proteklih nekoliko sezona visina snježnog pokrivača direktno određivala uspješnost sezone.

“Odgovarajuća količina snijega prošle sezone pokrila je Jahorinu tek ove godine u februaru”, podsjetio je Koroman.

On je objasnio da će ove godine vještačkim snijegom biti moguće pokriti stazu na Skočinama i dodao da ulazak u nove projekte osnježavanje podrazumijeva projektovanje i pripremanje novih staza.

Posted by on 2011-10-25. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login