Omladinska sedmica u okviru 23. SFF-a na novoj festivalskoj lokaciji

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Projekt menadžerica Omladinskih programa Sarajevo Film Festivala (SFF) Samra Čomor najavila je danas omladinsku sedmicu u okviru 23. SFF-a, koja će trajati od 12. do 17. augusta, a biti će održana na novoj festivalskoj lokaciji, Pozorištu mladih Sarajevo.

Kako je rekla, svrha današnjeg događaja je promocija ovog novog dijela SFF-a, kao i nove lokacije, a mladi su se danas upoznavali i pripremali za sve ono što ih čeka na ovogodišnjem SFF-u.

Ove godine, pojašnjava Čomor, imali su veliki broj prijavljenih maloljetnih volontera te su stoga odlučili da ih uključe u SFF, kako bi bili dio festivalskog tima kroz gledanje filmova. Radi se o djeci uzrasta od 11 do 18 godina koji će biti u ulozi publike, nakon čega će dati svoje mišljenje o filmovima koje su gledali.

– U okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazat ćemo dječje i teen filmove. Teen filmovi su namijenjeni za publiku od 13 godina i više, dok su dječji za mlađu publiku – kazala je Čomor Feni.

Dječji filmovi su podijeljeni u dvije sekcije, Mini arenu, namijenjenu predškolskom uzrastu te dječje filmove. Filmovi će biti prikazani u terminima od 12.00, 17.00 i 19.00.

– Osim toga, imat ćemo programe edukativnog karaktera gdje će posjetioci imati priliku komunicirati s predstavnicima raznih organizacija ili s ljudima koji su uključeni u stvaranje filma – dodala je projekt menadžerica.

Ovim, ističe ona, žele odvojiti novu generaciju filmoljubaca, odnosno kreirati nove generacije onih koji će poštovati i cijeniti filmsku umjetnost.

– Također, konstantno se trudimo da, osim zabave, imamo i edukativne sadržaje jer želimo da djeca nešto nauče – dodala je.

Zbog toga će, kaže, prije prikazivanja svakog filma biti održani screening programi gdje će djeca imati priliku saznati više o samoj tematici filma od relevantnih stručnjaka.

Posted by on 2017-08-07. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login