Omladinski Film Festival Sarajevo 2017: Svijet kroz oči mladih

Omladinski Film Festival Sarajevo

Omladinski Film Festival Sarajevo

Omladinski Film Festival Sarajevo 2017 godine (OFF), koji će biti održan od 26. do 30. jula, ove godine donosi raznovrstan program s tematikama koje okupljaju mlade u današnjem svijetu. Festival će otvoriti film “19 dana”, kanadske rediteljice Ashe Said, koji tematizira pitanje izbjegličke krize.

Festival će, tradicionalno, zatvoriti neko od ostvarenja bivše jugoslavenske kinematografije, a ovaj put je riječ o “Balkanskom špijunu”.

Program će filmofilima ponuditi 16 kratkih igranih ostvarenja iz 11 zemalja te sedam dokumentarnih iz pet zemalja, koja će biti prikazana u okviru Takmičarskog programa.

Direktor Festivala Kenan Musić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je Festival i u ovom izdanju fokusiran na promociju studentskog filmskog stvaralaštva, te da su ove godine u ponudi dvije nove festivalske lokacije – BKC i porodično otvoreno kino na Dobrinji, pored stalnih lokacija Dom Oružanih snaga BiH i Lazy cinema na Žutoj tabiji.

Selektor Festivala Sead Kreševljaković smatra da će, kroz teme kojima se mladi bave, biti zanimljivo vidjeti kako oni posmatraju svijet današnjice, te aktuelne probleme koji i njih dotiču. Govoreći o selekciji programa, Kreševljaković je naglasio da ovogodišnja festivalska ponuda donosi vrlo kvalitetan izbor, raznolik i po autorskom izrazu i zemlji porijekla.

On smatra da je kratki film iznimno zanimljiva i specifična forma, gdje najviše studenti pokazuju prve talente. Ova ostvarenja dolaze iz brojnih zemalja, a Italija, Litvanija, Švedska, Turska, Portugal, Rusija i Francuska samo su neke od njih.

Belgija, Kanada, Turska, Egipat i Bosna i Hercegovina su zemlje iz kojih ove godine dolaze filmovi iz programa Dokumentarni film.

Koordinatorica programa OFF Škole filma, Nejra Latić-Hulusić, ustvrdila je da je riječ o konceptu neformalnog obrazovanja u trajanju od dva mjeseca, u okviru kojeg je sedam srednjoškolaca prošlo teoretsku i praktičnu obuku. Svi će u konačnici napraviti dokumentarni film od 28 minuta, čiji je tematski fokus na zajednički identitet mladih u Bosni i Hercegovini.

Ona naglašava da će film govoriti o borbi mladih da uče po jedinstvenom planu i programu u nepodijeljenim školama, a bit će prikazan na zatvaranju Festivala. Do decembra će također ići na mini bh. turneju u deset gradova.

Turski reditelj, scenarist, montažer i producent Ensar Altay presjedat će žirijem Omladinskog Film Festivala Sarajevo za dokumentarni film, a Arma Tanović s Akedmije scenskih umjetnosti Sarajevo žirijem za kratki igrani film.

Organizatori su najavili i brojne goste te bogat prateći program u okviru kojeg će biti održavani i panel programi.

Posted by on 2017-07-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login