OMV prodaje podružnice u BiH i Hrvatskoj

OMV Austrijska energetska kompanija OMV saopštila je da namjerava da proda svoje podružnice u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

OMV u BiH ima 28 benzinskih stanica i tržišni udio od oko osam posto. U sjedištu OMV BH doo u Sarajevu zaposleno je 23 ljudi. OMV Hrvatska doo zapošljava 70 ljudi u svom zagrebačkom sjedištu. Sa 63 benzinske stanice u zemlji, OMV trenutno ima oko 13 procentni tržišni udio.

“Hrvatska i BiH optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac snabdijevanja i zbog toga se sada ispituju opcije za prodaju tih podružnica”, navodi OMV u saopštenju.

Razgovori s potencijalnim kupcima počeće u narednih nekoliko mjeseci. OMV pretpostavlja da će kupac nastaviti s radom preduzeća u Hrvatskoj i BiH na istom nivou.

OMV navodi da će odlučiti o strukturi svih potencijalno smanjenih investicija u poslovnom segmentu Prerade i prodaje, što bi do 2014. moglo dostići milijardu eura, a uključuje smanjenje prerađivačkih kapaciteta i prodajne imovine.

“OMV-ova strategija je da se fokusira i pojednostavi portfelj. To uključuje postepeno približavanje portfelja od Prerade i trgovine prema Istraživanju i proizvodnji te Gasu i energiji. U tom kontekstu, krajem novembra OMV-ova podružnica u Turskoj već je prodala 52 posto udjela u kiparskom maloprodajnom preduzeću Kibris Tirk Petroleri Limited Sirketi”, navodi se u saopštenju.

Posted by on 2011-12-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login