Opasno širenje jezera na Mount Everestu

Mont Everest, jezeroJezera koja su se formirala i proširila na Mont Everestu mogla bi da ugroze naselja na nižim visinama ukoliko se voda izlije iz njih, saopćili su naučnici koji su obišli ovo područje prvi put poslije zemljotresa u aprilu.

Vodene površine na glečeru Kumbu, na Himalajima, proširili su se i spojili u veća jezera.

Planinari moraju da pređu ove vodene površine na putu ka najvećem svjetskom planinskom vrhu.

Ubrzano topljenje glečera u regionu izaziva zabrinutost u vrijeme kada se bilježi rast globalne prosječne temperature, prenosi BBC.

Naučnici upozoravaju da bi novoformirana glečerska jezera mogla da se izliju i izazovu ljudske žrtve i materijalnu štetu na planinskim padinama.

“Prije desetak godina postojale su pojedinačne bare na glečeru Kumbu, ali su one u posljednjih pet godina počele da se šire i spajaju”, izjavila je En Rouan, koja je predvodila naučni tim sa univerziteta u Šefildu i Lidsu.

Ona je rekla da se čini da glečer nestaje, zbog čega bi mogla da se formiraju nova velika i potencijalno opasna jezera.

Tim doktorke Rouan proučio je satelitske snimke glečera Kumbu od prije 15 godina, a obavio je i tri terenska istraživanja od 2009. godine.

Naučnici su utvrdili da se dijelovi donjeg regiona gelčera smanjuju zbog topljenja leda. Oni su izmjerili da se površina glečera smanjuje u posljednjih 15 godina tempom od dva metra godišnje.

Za razliku od glatkih glečera u drugim dijelovima svijeta, glečeri na Himalajima često su pokriveni komadima šljunka, stijena i pijeskom, a takav je i Kumbu.

Posted by on 2015-11-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login