Opasnost od mina još uvijek postoji

BiH, mine

BiH, mine

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana svjesnosti na opasnost od mina i pomoći žrtvama mina i četrnaeste godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina, Komisija za deminiranje u BiH naglašava da opasnost od mina u BiH još uvijek postoji.

Veličina sumnjive površine u BiH iznosi 1.265 km² ili 2,5 posto ukupne površine, dok je broj neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) procijenjen na 120 000 komada zaostalih iz rata.

Direktno je ugroženo 1.417 zajednica sa oko 540.000 građana, te je veoma važno da se svi odgovorni uključe u proces deminiranja kako bi bili ispunjeni zadaci iz Strategije o protuminskom djelovanju u BiH 2009.-2019. “BiH bez mina“.

Komisija za deminiranje u BiH ističe važnost pomoći žrtvama mina, te iznalaženja rješenja za uključenost ove kategorije građana u sve tokove života.

U BiH je 6.268 osoba preživjelo neki vid povrede od mina i s pravom očekuju pomoć i podršku. Pored procesa deminiranja, isključivanja sumnjive površine i pomoći žrtvama mina, posebna pažnja mora se posvetiti upozoravanju na opasnosti od mina, te edukaciji stanovništva, posebno mladih.

Komisija za deminiranje u BiH posebno naglašava značaj rada deminera koji, svakodnevno riskirajući svoj život, rade za bolje sutra u Bosni i Hercegovini i poziva sve odgovorne da rade na rješavanju pitanja statusa deminera.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina, Komisija za deminiranje BiH, zahvaljuje svim donatorima, posebno građanima i vladama Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Kanade, Njemačke, Japana, Švajcarske, Luksemburga, Češke, Austrije, Belgije i Evropskoj uniji.

Podsjeća se i na podršku međunarodnih organizacija (UNDP, OSCE,MANMADE), javnih preduzeća, privrednih društava i nevladinih organizacija.

Komisija za deminiranje ističe saradnju sa ITF fondom koji radi na prikupljenju donatorskih sredstava za deminiranje u BiH.

Posted by on 2013-04-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login