Općinsko vijeće Jablanica protiv predloženih izmjena trase autoputa

Jablanica

Jablanica

Općinsko vijeće Jablanice, na vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak, jednoglasno je usvojilo zaključak kojim se ne prihvaćaju amandmani na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autoceste na Koridoru 5C”.

Općinsko vijeće Jablanice zatražilo je od Vlade Federacije BiH, poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH da se uvaže interesi općine Jablanica i općina koje gravitiraju priključku na koridor 5C planiranom u mjestu Glogošnica, općina Jablanica, tako što će odbaciti predložene amandmane ili podržati Prijedlog izmjene amandmana na Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Autocesta na Koridoru 5C”, u dijelu koji se odnosi na dionicu trase 7: Sarajevo jug (Tarčin) – Konjic (petlja Ovčari) i dionicu 8: Konjic (petlja Ovčari) -Mostar (sjever).

Zatraženo je da se dosljedno ispoštuju obaveze iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, koje propisuju da se jedinice lokalne samouprave obavezno konsultuju u postupku donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Autoceste na Koridoru 5C”.

Politički subjekti koji participiraju u Općinskom vijeću Jablanice zaduženi su da preko ministara u Vladi FBiH, poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBIH, urgiraju na dosljednom provođenju zahtjeva i stavova u vezi sa priključkom na “Autoceste na Koridoru 5C” iskazanih u Deklaraciji OV općine Jablanica, zaključcima vanredne sjednice Općinskog vijeća Jablanica i Sporazumu općinskih načelnika općina koje gravitiraju priključku u Jablanici, zaključeno je, između ostalog, na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica.

Posted by on 2017-01-24. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login