Organizovan tradicionalni pohod na Visojevicu

Visojevica

Visojevica

Planinarsko društvo “Igman” iz Sarajeva, u suradnji sa Savezom udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo i udruženja antifašista i boraca NORA Stari Grad organizirali su u nedjelju, 24. jula, pohod na Visojevicu.

Pohod se već tradicionalno održava u znak sjećanja na Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu, ilegalce iz Drugog svjetskog rata svirepo mučene i bačene u jamu Bezdan, kao i na žrtve stradale tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Mustafa Dovadžija bio je kurir Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH, a on i njegov suborac Janko Balorda likvidirani su i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara. Tek 1956. godine otkriveni su njihovi posmrtni ostaci, a sahranjeni su nedaleko od tog mjesta, na brdu Jela.

Planinarsko društvo “Igman” Sarajevo i Sreski odbor boraca NOR-a spomenik su im podigli 27. jula 1956. godine, a obnovljen je 2008. godine sredstvima Općine Ilijaš.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaj pozdravio je sudionike pohoda i istaknuo da je važno njegovati tradiciju narodnooslobodilačkog rata.

Sudionici pohoda na Visojevicu 2011. položili su u nedjelju cvijeće na spomenik Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi i odali im počast. Položeno je cvijeće i na grob narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Mirka Lazića, a u znak sjećanja na žrtve rata u BiH cvijeće je ploženo na Hair-česmi, Spomen kosturnicu u Srednjem i na Sokolini, mjestu stradanja civila u ovom, posljednjem ratu.

Centralni dio skupa održan je u domu Planinarskog društva “Igman” na sarajevskom Ozrenu (1.310 m.n.v.), koji je u fazi obnove, a za sudionike skupa organizirano ekipno takmičenje u gađanju vazdušnom puškom. Najbolje plasirani takmičari dobili su medalje i diplome, a sudionici skupa dobili su kolektivne zahvalnice.

Najstariji sudionik današnjeg pohoda je Mirko Karišik koji ima 88 godina.

Predsjednik SABNOR-a Ilijaša Halim Kovačević istaknuo je da antifašizam nije vlasništvo ni jedne političke partije niti naroda, nego pripada svim narodima BiH.

Manifestacija Visojevica održava se u okviru obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti BiH, a ovo je bio 39. pohod ratnim stazama, četvrti poslije rata u BiH. Na tom tradicionalnom pohodu ove godine bilo je oko osamdeset sudionika, članova planinarskih društava i drugih ljubitelja prirode.

Dosad je u pohodima na Visojevicu sudjelovalo oko 20 hiljada ljudi.

Posted by on 2011-07-25. Filed under Izdvojeno, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login