Organska poljoprivreda privlačan koncept za poslijeratnu rekonstrukciju poljoprivrede

poljoprivredaPrezentacija regionalne studije o ekološkoj transformaciji poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji održana je u Sarajevu u organizaciji Fondacije Heinrich Böll.

Organizatori smatraju da je organska poljoprivreda privlačan koncept za poslijeratnu rekonstrukciju poljoprivrede u ruralnim područjima. Ta vrsta poljoprivrede, navode, za sobom nosi ekoturizam i zaštitu okoliša i prirode.

Voditelj Ureda Heinrich Böll Stiftunga za Hrvatsku, koji je koordinirao izradom studije, Vedran Horvat je pojasnio da se radi o studiji koja donosi analizu stanja u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori s perspektivom zaokreta prema organskoj poljoprivredi.

Istakao je da rezultati studije jasno ukazuju da prelazak na organsku poljoprivredu može biti ekonomski isplativ te da može stvarati nova radna mjesta i imati mnoge druge pozitivne osobine.

Naglasio je i da organska proizvodnja u zemljama regije konstantno bilježi rast i da je sve više zainteresiranih poljoprivrednika za taj vid uzgoja.

Vanredna profesorica s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Aleksandra Nikolić kazala je da su kroz studiju upoređena oba načina poljoprivrede te da je ustanovljeno da organska poljoprivreda ima brojne prednosti, između ostalog bolja je i za kvalitetu okoliša i život ljudi.

Posted by on 2014-06-05. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login