Orjen-Bijela gora – potencijalno Natura 2000 područje BiH

Natura 2000U Trebinju je uz aktivno učešće preko 40 sudionika održana prva radionica u procesu  pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Orjen-Bijela gora.

Područje je jedno od tri pilot područja, odabrana od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka projekta „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“. Preko rada u grupama identificirali su vrijednosti područja, način postojećeg i planiranog korištenja područja, te definisali povoljne uslove i nepovoljne uticaje na  vrijednosti područja. Pored prezentacija i rada u grupama, upriličen je i zajednički obilazak područja.

Sljedeća radionica na području Orjen-Bijela gora, planirana je 18. juna, na kojoj će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje.

Orjen-Bijela gora pripada mediteransko biogeografskoj regiji, a obuhvata oko 18 156 hektara, gdje se nalazi više habitatnih tipova od evropskog značaja – jame (koje nisu otvorene za javnost), šume, travnjaci, borove šume, planinski pašnjaci i livade. Ovo područje je idealno za opstanak značajnih vrsta, kao što su medvjed, vuk, jarebica kamenjarka i atraktivna ptica grabljivica – orao zmijar.

Posted by on 2014-03-25. Filed under Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login