“Ororots – stećci iz Armenije” u Tuzli

Ororots: stećci iz Armenije

Ororots: stećci iz Armenije

U četvrtak, 24. januara, u 19:00 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli biće otvorena izložba fotografija “Ororots: stećci iz Armenije” Gorčina Dizdara. Pored autora, na otvaranju će govoriti načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović.

Izložba fotografija “Ororts: stećci iz Armenije” rezultat je studijskog putovanja autora u sklopu kojeg je posjetio istočnu Tursku, Gruziju i Armeniju, tragajući za vizuelnim dokazima kulturoloških veza između srednjovjekovnog Balkana i Kavkaza.

Najznačajnije otkriće putovanja su i u tamošnjoj regiji gotovo potpuno nepoznati srednjovjekovni nadgrobni spomenici koje lokalno stanovništvo naziva armenskom rječju za kolijevke – orotos. Armenske bešike stilom i oblikom toliko podsjećaju na bosanskohercegovačke stećke da bi njihovo otkriće moglo zauvijek promijeniti naše viđenje srednjovjekovne bosanskohercegovačke umjetnosti, koja se često pokušava svesti na tek lokalnu, inferiornu kopiju umjetničkih tokova katoličke ili pravoslavne Evrope. Dokazivanje postojanja jedinstvenog duhovnog impulsa koji je prožimao prostore od Kavkaza do Balkana (pa možda i dalje, do južne Francuske) pokazalo bi da, naprotiv, srednjovjekovna Bosna i njena umjetnost zauzimaju vrlo istaknutu ulogu u duhovnoj i kulturološkoj historiji Evrope.

Autor fotografija Gorčin Dizdar magistrirao je i trenutno pohađa doktorski program iz humanističkih nauka na univerzitetu York u Torontu, pod mentorstvom istaknute bosanskohercegovačke i kanadske naučnice Amile Buturović. U opširnim legendama koje prate fotografije, Dizdar nastoji pojasniti problematiku srednjovjekovne umjetnosti i njene kompleksne odnose sa historijom i teologijom.

Posted by on 2013-01-22. Filed under Kultura, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login