Oružane snage BiH traže 250 vojnika

Oružane snage BiH

Oružane snage BiH

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je javni oglas za prijem 250 vojnika u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH.

Oglas je raspisan za prijem strijelaca, izviđača, bolničara, snajperista, operatora, deminera, vozača i kuhara.

Traži se 80 vojnika iz bošnjačkog, 23 iz hrvatskog, te 144 vojnika iz srpskog naroda, kao i trojica iz reda ostalih.

Kako se  saznaje, do kraja ove godine predviđeno je otpuštanje više od 950 vojnika, s obzirom na to da zakonska starosna granica za vojnika iznosi 35 godina.

Pomoćnica ministra odbrane BiH Marina Pendeš potvrdila je da je oglas raspisan radi podmlađivanju vojnog kadra. Ona je istakla da Ministarstvo odbrane BiH već nekoliko godina uzastopno prima mlade ljude u vojnu službu.

‘Što se tiče kadrova, educiranja te osposobljenosti vojnika, stanje u Oružanim snagama je veoma dobro, ali smo bili opterećeni određenim brojem problema u vezi s uništavanjem viška naoružanja i municije, zatim s uknjižbom vojne imovine koja je perspektivna za Oružane snage BiH’ – istakla je Pendeš.

Ona je kazala da Oružane snage nemaju problema s učestvovanjem u mirovnim misijama, s obzirom na opredijeljenost naše države za NATO.

‘Na dobrom smo putu da do kraja godine izvršimo sve obaveze i zadaće koje su nam postavljene kako bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO’ – kazala je Pendeš.

Posted by on 2013-08-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login