OSBiH u 2013. deminirale 2.190.106 m2 zemljišta

demineri, BiHPripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH) su tokom 2013. godine deminirali 2.190.106 metara kvadratnih zemljišta, a protuminske akcije su realizirane u sklopu 41 projekta u 22 lokalne zajednice u BiH, uključujući i Brčko Distrikt BiH.

U protuminskim akcijama, realiziranim u prošloj godini pronađeno je i uklonjeno 179 protupješadijskih mina i isto toliko (179) neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), kao i jedna protutenkovska mina.

Ovi podaci su, među ostalim, prezentirani danas na prigodnom skupu u kasarni “Rajlovac” u sklopu redovne Godišnje analize protuminskih akcija koje su realizirali pripadnici OSBiH (Deminerski bataljon OSBiH).

Prezentaciji su pored dužnosnika OSBiH, Ministarstva odbrane BiH i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, prisustvovali predstavnici NATO-štaba Sarajevo i Glavne komande EUFOR-a, te Centra za protuminske akcije u BiHMAC-a i Norveške narodne pomoći (Norvegian People’s Aid -NPA).

Na značaj angažiranja resursa OSBiH na planu humanitarnog deminiranja ukazao je komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Merle D. Hart, potctavajući spremnost NATO-a da pruži svu potrebnu podršku na tom planu.

“Bh. građani trebaju biti ponosni na sve one pripadnike OSBiH koji svakodnevno rade na tome da se umanji rizik i prijetnja po sigurnost za sve stanovnike u BiH”, kazao je general Hart u izjavi za medije, datoj nakon završetka spomenute prezentacije.

Postignuća pripadnika OSBiH na planu deminiranja pozdravili su zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, komandant i zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni generali Dragan Vuković i Sakib Forić, kao i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Beriz Belkić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović i Dušan Gavran, direktor BHMAC-a.

Istaknuli su neophodnost jačanja kapaciteta kako bi se realizirao strateški cilj – BiH bez mina do 2019. godine, te pozvali sve nadležne institucije i potencijalne donatore da maksimalno podrže ova nastojanja.

Najavili su, istovremeno, da će u kasarni Rajlovac uskoro biti formiran centar za protuminske akcije, te da OSBiH pretenduju da postanu regionalni lider na planu deminiranja i obučavanja ljudi za sudjelovanje u protuminskim akcijama, u vezi s čime bi trebali dobiti certifikat Ženevskog centra za humanitarno deminiranje.

Inače, OSBiH su od 2002. godine deminirali ukupno 22.820.252 metara kvadratnih minama kontaminirane površine i pritom uklonili 4.102 protupješadijske mine, 117 protutenkovskih mina i 5.088 NUS-a.

Posted by on 2014-02-21. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login