FOTO: Oscar za ratnu dramu "Narednik James"

Oscar

Oscar

Akcijska drama o ratu u Iraku “Narednik James” osvojila je Oskara za najbolji film i režiju, te Oskare za originalni scenarij, montažu, ton i montažu tona, čime je taj neovisni film sa šest nagrada postao uvjerljivi pobjednik 82. dodjele Oskara.

Redateljica “Narednika Jamesa” Kathryn Bigelow, je prva žena u 82-godišnjoj povijesti Oskara koja je osvojila nagradu za režiju. Zahvaljujući se glumcima i ekipi filma, Bigelow je Oskare posvetila američkim vojnicima u Iraku i Afganistanu.

Bigelow je od 1989. do 1991 bila u braku s Jamesom Cameronom, redateljem 3-D hita Avatar, koji je od devet nominacija dobio samo tri Oscara. Avatar, koji je na svjetskim kino-blagajnama zaradio rekordnih 2,5 milijardi dolara, nagrađen je za Oskarima za kameru, umjetnički dizajn i posebne efekte. Oskara za glavnu žensku ulogu osvojila je Sandra Bullock za “The  Blind Side”, a za najbolju mušku ulogu  Jeff Bridges za “Crazy Heart”.

Mo’Nique je pobijedila u kategoriji sporedne ženske uloge za “Precious”, dok je Christoph Waltz osvojio Oskara za sporednu mušku ulogu u “Nemilosrdnim gadovima”. Nagrada za najbolji strani film pripala je argentinskoj drami “The Secret in Their Eyes”. Trodimenzionalni spaktakl Avatar dobio je Oskare za vizualne efekte, kameru i umjetničkog direktora.

Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je  filmu “Spilja”, o tradiciji pokolja dupina u Japanu. Animirani film “Nebesa” nagrađen je kao najbolji animirani i za najbolju glazbu. Oskar za kostimografiju pripao je filmu “The Young Victoria”. Film “Precious” nagrađen je i za adaptirani scenarij, za najbolji makeup “Star Trek”, a kao najbolji kratki  dokumentarni film “Music by Prudence”. Oskar za najbolji kratki animirani osvojila je “Logorama”.

hina /gettyimages / bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login