OSCE osudio ruske napade na medije na Krimu

OSCE

OSCE

Stanje nezavisnih medija na Krimu nakon što ga je Rusija pripojila je “zabrinjavajuće” s brojnim napadima na medije i novinare i sve većom cenzurom, osudila je u subotu Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

– Stalno uništavanje nezavisnih medija na Krimu i gušenje svih kritičkih glasova duboko uzmemiruje i zabrinjava – izjavila je Dunja Mijatović, zadužena u OSCE-u za slobodu štampe.

Kada je Moskva pripojila ovu ukrajinsku regiju naseljenu pretežno rusofonskim stanovništvom, sve ukrajinske tv-kanale zamijenili su ruski tv-kanali a nezavisni mediji su pod stalnim pritiskom.

Najmanje 13 nezavisnih medija, novinara i blogera doživjelo je “prijetnje, napade, fizičke napade, saslušanja i otmice”, a njihova oprema je oduzeta ili oštećena, precizirala je ona i dodala da je policija upala u urede šest medija i nevladinih organizacija povezanih s medijima.

Posted by on 2015-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login