Oslobađajuća presuda za slučaj "Soko"

Mostar

Mostar

Na Kantonalnom sudu u Mostaru izrečena je oslobađajuća presuda Valeriji Čuljak, Branku Kolobariću i Miloj Gadžić za slučaj “Soko”. Njih se teretilo za privredni kriminal i nezakonito privatiziranje preduzeća “Soko” d.d. Mostar. Četvrti optuženi Josip Gojak prošle godine je pobjegao u Hrvatsku i izvan je domašaja suda. Na izricanju presude se osim advokata nije pojavio niko od optuženih. U obrazloženju presude sud je naveo kako smatra da krivnja optuženih nije dokazana.

Istraga oko nezakonitih radnji u “Sokolu” obuhvatila je čak trinaest osoba među kojima je bio i nekadašnji direktor tog preduzeća Dragan Čović, međutim optužnica se svela na samo četiri osobe. Branko Kolobarić i Valerija Čuljak bili su optuženi da su Valeriji Čuljak pribavili imovinsku korist od 199 000 maraka, te da su iskoristili međusobna poznanstva za prekoračenje svojih ovlaštenja.

Valerija Čuljak se dalje teretila da je kroz malu privatizaciju došla do objekta Aneks uredski prostori i radionica, te da je prodajom istog zaradila 396.000 maraka, a prodajom objekta u izgradnji dodatnih 607.000. Prema optužnici, sve ovo im je omogućila tadašnja direktorica Agencije za privatizaciju Mila Gadžić. Tužilaštvo ima pravo na žalbu vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana.

ftv / bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login