Osnovna ideja “Sarajevske zime” je promocija raznolikosti

Sarajevska zima

Sarajevska zima

Pod imenom “Beskonačnost” (“Infinity”) Internacionalni festival “Sarajevska zima” ove će godine organizirati i poseban program posvećen djeci. Time se želi potaknuti najmlađa publika da uđe u svijet slobode, kreativnosti i inovacija – ocijenio je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović povodom otvaranja 31. festivalskog izdanja.

On je istaknuo da će Festival i ove godine otvoriti vrata umjetnicima iz cijelog svijeta.

Naglasio je kao izuzetno značajnu inicijativu Festivala da se kroz njegove sadržaje promovira snažnije uključivanje učenika i studenta u kulturni život, omogućavajući im da predstave svoje talente, te druženjem s profesionalnim umjetnicima steknu nova znanja i iskustva.

– Svojim bogatim kulturnim sadržajem i inovativnim pristupom Festival tradicionalno opravdava svoje mjesto među najboljim festivalima u ovom dijelu Evrope, promovišući bogatstvo i vrijednost raznolikosti kulturnih izraza koji omogućavaju umjetnicima da izražavaju i dijele svoje ideje i vrijednosti s drugima – smatra Nović.

Podsjeća da se jedna od osnovnih ideja Festivala, koja se provlači kroz cijelu njegovu prošlost, odnosi na promociju raznolikosti kulturnih izraza, te se čini da ju je danas posebno važno istaknuti s obzirom na to da je u savremenom svijetu ta ideja sve češće osporavana, atakovana, ali i zloupotrebljivana.

– Kroz susrete umjetnika i građana, Festival nas sve ispunjava novom energijom i šalje snažne poruke koje simbolizuju mir, slobodu, ljubav i ljepotu raznolikosti. Kultura je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva, a Festival “Sarajevska zima” na najbolji način promoviše kulturne vrijednosti – kazao je on.

Nović je siguran da će i ovogodišnji festival ispuniti naša očekivanja, ponuditi bogat kulturno-umjentički sadržaj i pomjeriti granice kulturnog stvaralaštva i umjetničkog izražaja, saopćeno je iz Festivala “Sarajevska zima”.

Posted by on 2015-02-07. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login