Ostaje li Safet Sušić selektor BiH?

Safet SušićSafet Sušić od srijede više neće biti selektor BiH, vijest je koja je odijeknula kao bomba ovdje u Salvadoru. Potkrijepljena potvrdom Elvedina Dine Begića, predsjednika N/FSBiH, uz objašnjenje da su i igrači podijeljeni oko Papetovog ostanka, te da mu neće biti ponuđeno produženje saradnje, djelovala je kao stvarna.

Medijska bomba

No, kasnije se ispostavilo da je u stvari i bila bomba, odnosno neozbiljni naslov koji će privući što više klikova.

“Nikome nisam davao nikakve izjave, niti sam govorio nešto oko selektora Sušića”, prokomentarisao je Begić, podsjetivši proceduru koja se mora ispoštovati po pitanju selektora:

“Prvo mora podijeniti izvještaj, zatim slijede razgovori, sastanak Izvršnog odbora, pa tek onda donosimo odluku”.

A šta kaže Sušić?

“Selektor sam do srijede? Ne bih se složio. Imam ugovor do kraja mjeseca. Do 30. juna, a poslije ćemo vidjeti šta će biti”, našalio se selektor, naglasivši da sada nije vrijeme ni mjesto za razgovor na tu temu:

“Sada razmišljam samo o Iranu. Želim da se pobjedom oprostimo od Svjetskog prvenstva i tak bar na tren obradujemo naše navijače, koji su s razlogom razočarani zbog rezultata iz prve dvije utakmice. Ugovor? O njemu ćemo nakon Mundijala”.

Podrška i opstrukcije

Htjeli to priznati ili ne, Sušić je sa zmajevima, ali i bezrezervnom logističkom podrškom Saveza, na čelu sa predsjednikom Begićem, ostvario historijski rezultat i odveo nas na Svjetsko prvenstvo. U godinama iza nas dobro je vladao materijom, ali je imao i određenih propusta, što će u maniru pravog gospodina i priznati, jer ljudski je griješiti. Hoće li zmajevi u borbu za EURO u Francuskoj krenuti sa njim, ili će na vrelu klupu sjesti neko drugo, saznat ćemo uskoro, jer kvalifikacije za EP samo što nisu počele.

I da, nije Sušić najveći problem našeg reprezentatvnog fudbala. Kamo sreće da jeste, lako bi to riješili… Veći problem su opstrukcije unutar Izvršnog odbora, koje u pojedinim situacijama vežu ruku čelnika krovne kuće fudbala, a sve s ciljem da ponovo doživimo ono što smo jednom preživjeli – suspenziju FIFA i UEFA, odnosno rasturanje Saveza, što je očito želja pojedinih čelnika IO koji kao pravi turisti uživaju u blagodatima Rio de Janeira i Copacabane.

Posted by on 2014-06-25. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login