Osvjetljenje kao imperativ zdravog života

osvjetljenje stanJedan od osnovnih preduslova da neki dom bude zdrav i prijatan za život je dobro i prirodno osvjetljenje.

Ovim se ljudi vode naročito kada kupuju stan ili plac za izgradnju, jer je poznato da je sunčeva svjetlost naša životna energija.

Idealna pozicija dnevne sobe je strana stana koja je izložena svjetlosti duži dio dana. Pošto u njoj provodimo mnogo vremena sa članovima porodice i u odmaranju, idealno bi bilo da obiluje dnevnom svjetlošću.

Dnevne sobe koje su okrenute sjeveru, sjeveroistoku ili sjeverozapadu su osunčane u ranim jutarnjim satima i već oko 11 postaju mračnije.

Trpeza po feng shui principima predstavlja bogatstvo neke familije. Kako i čime se hranimo predstavlja blagodat, stav i ugled našeg doma.

Iznad stola je neophodan jak luster koji će osvijetliti hranu yang energijom i pojačati bogatstvo trpeze. U protivnom, mračna trpeza sa prigušenom svjetlošću je yin, bolesna. Hrana je lijek, ali i otrov ako se priprema i unosi u tijelo bez volje i na brzinu. Obratite pažnju na veličinu prozora, jer ona utiče na razvoj djece i ulazak u život otvorenih očiju.

Odabir boja je posebno važan, a tamne se ne preporučuju. Prirodne, svijetle i vesele boje daju šaren spektar osjećanja, radost, ushićenje, mogućnost eksponiranja svojih misli i neizgovorenih riječi.

Zato izbjegavajte neon boje poput žute, zelene, pink ili ljubičaste.

Centralno osvjetljenje u vidu lustera je obavezno – tako se formira fokusirana i visoko usmjerena savjest kod djece.

Posted by on 2014-01-29. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login