Otkazana druga predsjednička debata Trumpa i Bidena

Druga predsjednička debata između Donalda Trumpa i Joea Bidena koja je trebala biti održana 15. oktobra je otkazana zbog situacije nastale nakon što je američki predsjednik Trump zaražen koronavirusom.

Donald Trump Joe Biden
Donald Trump i Joe Biden

Do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama ostalo je nešto manje od mjesec dana, a Komisija za organizovanje predsjedničkih debata (CPD) saopćila je kako se drugi predsjednički duel neće održati.

“Sada se čini jasno da 15. oktobra neće biti rasprave uživo, pa će se CPD sada fokusirati na pripreme za završnu debatu zakazanu za 22. oktobar”, piše u saopćenju CPD-a.

Rasprave oko druge debate počele su nakon što je prošle sedmice potvrđeno da je predsjednik Trump zaražen koronavirusom, a potom i hospitalizovan. Raspravljalo se o tome na koji način će se realizirati druga debata s obzirom da je Trump dužan ispoštovati 10-dnevnu izolaciju.

CPD je potom uputio poziv da se druga predsjednička rasprava održi virtuelno, no Trumpova strana to nije prihvatila. Iz Bidenovog tima su naveli kako su protiv rasprave u kojoj će biti fizičkog kontakta s obzirom na mogućnost da Trump još uvijek nosi virus.

U svojim posljednjim izjavama oba su kandidata izjavila da će učestvovati u odvojenim programima na različitim televizijskim kanalima navečer 15. oktobra.

Naredni predsjednički duel planiran je za 22. oktobar u gradu Nashvilleu, u saveznoj američkoj državi Tennesseee.

Posted by on 2020-10-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login