Otkriven fosil bakterije stare 4,2 milijarde godina

Najstariji fosil pronađen na Zemlji datira unazad 4,2 milijarde godina, što pretpostavljeni početak bujnog života na našoj planeti pomjera za nekoliko stotina miliona godina unazad.

bakterija

bakterija

Bakterija, koja je manja od debljine ljudske dlake, pronađena je u stijenama u Quebecu u Kanadi.

Prije nego što je u listu “Nature” potvrđeno otkriće 4,2 milijarde godina starih fosila bakterija najstariji pronađeni fosil datirao je unazad 3,4 milijarde godina, što je naučnike nagnalo na zaključak da je život na Zemlji nastao prije 3,7 milijardi godina.

Nakon novog otkrića naučnici su prisiljeni zaključiti kako je život na Plavoj planeti nastao prije 4,5 milijardi godina – tek 100.000.000 godina nakon njenog nastanka.

Fosil ukazuje na zanimljiv oblik bakterija; najviše podsjećaju na male tube jednim krajem povezane za tlo na dubini okeana, prenose mediji.

Naučnici smatraju da je, s obzirom na svoju starost, bakterija živjela u uvjetima izuzetne toplote i vlage u okeanu čija je voda oko lokaliteta termalnih izvora dosezala temperaturu 60 stepeni.

Otkriće fosila najjači je dokaz da su se slična bića možda uspjela razviti u teškim uvjetima na drugim planetama, prvenstveno na susjednom Marsu, na kojem su, isto kao na Zemlji, prije 4,2 milijarde godina postojali okeani.

Grupa naučnika s Londonskog univerzitetskog koledža koja je otkrila fosil smatra da potraga za sličnim ostacima na Marsu povećava šanse za pronalazak dokaza o vanzemaljskom životu.

Posted by on 2017-03-03. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login