Otkriven mehanizam za spontano izlječenje od HIV-a

HIVFrancuski naučnici otkrili su genetski mehanizam za spontano izlječenje od HIV, a ovo otkriće moglo bi da pruži novu strategiju u borbi protiv side.

Kod dvojice muškaraca, koji nisu imali simptome bolesti, virus koji izaziva sidu je inaktiviran zahvaljujući promjenama u genetskom kodu virusa unutar ljudskih ćelija, navodi se u istraživanju objavljenom danas u časopisu “Klinička mikrobiologija i infekcija”.

Do promjena je najvjerovatnije došlo zahvaljujući stimulaciji jednog enzima, što bi u budućnosti moglo da posluži razvoju lijekova koji bi proizveli isti odgovor.

-Ovo otkriće predstavlja put za izlječenje – rekao je koautor studije Didier Raoult iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja agenciji AFP.

Nijedan od dvojice muškaraca, od kojih je jedan dijagnostificiran kao HIV pozitivan prije 30 godina, a drugi 2011., nikad nije pokazivao simptome bolesti, a virus nije bilo moguće detektirati analizama krvi.

Kod oba pacijenta, virus nije mogao da se umnožava zbog promjena u DNK-a kodu za koji istraživači vjeruju da je rezultat spontane evolucije između ljudi i virusa koja se naziva “endogenizacija”.

-Mi predlažemo da izlječenje HIV-a može da se dogodi endogenizacijom HIV-a kod ljudi. Vjerujemo da dugotrajno prisustvo DNK-a virusa može da dovede do izlječenja i zaštite od ove bolesti – napisali su francuski naučnici.

Raniji pristup liječenju bio je potpuno suprotan, s ciljem da se uklone svi tragovi HIV virusa iz ljudskih ćelija.

Naučnici ne vjeruju da su dva pacijenta jedinstven slučaj ili da je fenomen nov.

Posted by on 2014-11-05. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login