Otkrivena ledena formacija na Saturnovom mjesecu

Naučnici koji proučavaju Saturnov mjesec Titan otkrili su bizarni zaleđeni dio koji se prostire u dužini od oko 6.300 kilometara preko tropskog područja, saopštio je tim naučnika Univerziteta u Arizoni.

Titan
Titan

Ovo otkriće moglo bi biti nagovještaj postojanja “ledenog vulkana”.

Stručnjak za planete Kejtlin Grifit predvodi tim koji je proučavao ovu čudnu formaciju na osnovu spektralnih fotografija zabilježenih sa svemirskog broda “Kasini”, upotrebom infracrvenog spektrometra kako bi se prodrlo kroz gustu azotnu atmosferu.

Ona je rekla da je ledeni koridor zbunjujući, jer se ne slaže ni sa jednim dijelom površine niti mjerenjima ispod površine. Grifit ističe da otkriće pokazuje da je vodeni led nejednako, ali ne i nasumično raspoređen po tropskoj površini Titana.

Naučnici su očekivali da je površina ovog mjeseca prekrivena organskim sedimentom, koji pada na površinu usljed razbijanja molekula metana sunčevim zracima u atmosferi.

Bili su iznenađeni kada su vidjeli “ledenu žilu” omotanu oko svemirske stijene. Tim naučnika vjeruje da bi ledena površina mogla da bude ostatak satelita iz davne prošlosti, piše “Raša tudej”.

“Moguće je da je ono što vidimo trag iz vremena kada je Titan bio dosta drugačiji. To se ne može objasniti na osnovu onoga što vidimo danas”, rekla je Grifit.

Najvjerovatnija teorija je da je ledena površina ostatak masivnog, drevnog ledenog vulkana koji je izbacivao vodu, amonijak ili metan, umjesto magme koju smo navikli da viđamo na Zemlji.

Posted by on 2019-05-02. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login