Otkrivena planeta koja je u potpunosti nezavisna

planeta Naučnici s Hawaia u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), otkrili su planetu koja putuje u svemiru nezavisno od bilo koje druge zvijezde.

Planeta je otkrivena uz pomoć teleskopa Pan-STARRS 1 koji se nalazi na vulkanu Haeakala na Hawaima.

Planeta koja se nalazi na udaljenosti od 80 svjetlosnih godina od Zemlje i ima masu šest puta veću od Jupitera, nazvana je PSO J318.5-22.

Naučnici pretpostavljaju da je planeta nastala otprilike prije 12 miliona godina i zato se ova planeta nalazi na listi novonastalih planeta.

PSO J318.5-22 je objekat sa najmanjom masom koja slobodno putuje u svemiru. Otkrića u vezi sa ovom planetom mogu se naći u naučnom časopisu Astrophysical Journal Letters.

“Nismo prije vidjeli nijedan sličan objekat koji slobodno putuje u svemiru. PSO J318.5-22 ima sve karakteristike novonastalih planeta koje se okreću oko zvijezda. Međutim ova planeta se sporo okreće oko svoje ose i putuje na taj način. Uvijek me interesovalo da li u svemiru ima objekata koje nezavisno putuju i evo, sada smo otkrili da to postoji”, rekao je dr. Michael Liu, predsjednik ekipe naučnika sa Instituta za astronomiju Hawai univerziteta, koji su otkrili ovu planetu.

Posted by on 2013-10-14. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login