Otvaranje “Sarajevske zime” 7. februara

Sarajevska zima

Sarajevska zima

Direkcija Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” objavila je program ovogodišnjeg 30. Festivala koji će biti održan od 7. februara do 21. marta pod motom “Mir, umjetnost i sloboda”, donoseći niz zanimljivih događanja kojima će obogatiti kulturnu ponudu grada u tom periodu.

Počasni gost Festivala je predsjedavajuća Evropske unije Grčka, a specijalni gost Južna Koreja, saopćeno je iz Press službe Festivala.

Festival je domaćin Evropske asocijacije festivala i Godišnje skupštine ove najznačajnije umjetničke zajednice profesionalnih festivala u Evropi i svijetu.

Festival će ove godine obilježiti 30. rođendan, kao i 30. godišnjicu XIV ZOI 84, te 60. godišnjicu Evropske konvencije o kulturi.

Specijalnim projektom Muzika mostova mira u Sarajevu i BiH na svjetski dan muzike Festival će pozvati sve umjetnike svijeta da sudjeluju u građenju kreativne Evrope otvorene za sve generacije i različitosti.

Festival će organizirati i miting poezije i mira 21. marta u Titovoj ulici na Međunarodni dan poezije, kada su pozvani pjesnici, gradioci vrtova slobode i mira.

Festival će biti otvoren 7. februara na Trgu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić pozvao je sve sudionike moderne istorije Sarajeva i BiH da s umjetnicima svijeta baštine mir, dobro i slobodu stvaralaštva kao i svake godine u dane kada se otvara “Sarajevska zima”.

– Govorili smo ’84. nema problema, zato vas pozivamo da zajedno slaveći mir, umjetnost i slobodu trideset godina poslije krenemo brže, više, jače – istaknuo je Spahić.

Posted by on 2014-01-27. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login