Otvoren 21. dobojski likovni salon

U organizaciji Centra za kulturu iz Doboja u ovom gradu je otvoren 21. dobojski likovni salon. Predstavilo se 12 umjetnika sa razlilčitim stvaralačkim polazištima i generacijskim određenjima. Dominiraju crteži, grafike, skulpture, ali i neka moderna polazišta koja do sada nisu bila dovoljno zastupljena poput minijatura, fotografija i plošno slikanje.

Doboj
Doboj

Nakon dvije decenije postojanja Dobojski likovni salon prati moderne tokove u umjetnosti i obogaćuje postavku, kaže akademski vajar i selektor 21. dobojskog likovnog salona Drago Handanović koji je izložio skulpture nagrađene na izložbi grafike Collegium artisticum prošle godine u Sarajevu.

„On se kreće u onom modernom pravcu. Ono što do sada umjetnici nisu pokazali to je fotografija, zatim sasvim nova postavka u temperi i plošno slikanje“, rekao je Handanović.

Zahvaljujući, prije svega mladim i umjetnicima sa futurističkim pogledom u umjetnosti, ove godine, uz crteže, grafike i skulpture, doiminiraju i kombinovane tehnike fotoprinta, hiperrealističke tendencije i fotografija u formi dokumenta.

„U principu ja uvijek radim pretežno ženske portrete, aktove i tako dalje, ali ovaj put sam naslikala baš sebe i svoje emocije u posljednjih godinu dana recimo“, rekla je akademska dizajnerica Anja Rakić.

„Ja ovoga puta izlažem minijature. U pitanju je nekih tridesetak minijatura tehnikom grafika i kolaž. One su međusobno povezane zato što nastaju od probnih otisaka“, ističe Jelena Ružojčić, grafička dizajnerica.

„U pitanju je poliptih. Uglavnom je rađen u tehnici akvarel sa dodatkom drugih tehnika zbog određenog efekta.U pitanju je jedan neobičan pejzaž“, pojašnjava Bojana Stojaković, akademska slikarica.

  1. dobojski likovni salon za posjetitelje je otvoren do 17. maja.
Posted by on 2019-05-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login