Otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu otvoren 28. Sarajevo Film Festival.

Voditeljica ceremonije bila je mlada bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

Festival je otvoren projekcijom filma “Trougao tuge” dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda, koji je prije projekcije kazao kako je sretan što se nalazi u Sarajevu.

“Divno je vratiti se ovamo, u ovu fantastičnu prostoriju gdje je publika zajedno kao i s kolegama”, kazao je Ostlund.

Tokom obraćanja osvrnuo se i na upotrebu telefona i način na koji tokom njegovog korištenja različite stvari budu u fokusu.

Govorio je i o stavljanju ljudi u kontekst, odnosno društvo. Ostlund je kazao kako je filmski festival prilika da se filmovi pogledaju na drugačiji način iako je isti sadržaj.

“Drago mi je da sam tu i što sam ponovo Sarajevo Film Festivala”, kazao je Ostlund.

Ostlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala. Na večerašnjoj svečanoj ceremoniji otvaranja festivala dodijeljeno mu je i “Počasno Srce Sarajeva”.

“Počasno Srce Sarajeva” uručeno je i ukrajinskom reditelju, scenaristi i producentu Sergeju Loznici. Direktor SFF-a Jovan Marjanović, koji je Loznici predao nagradu, rekao da je riječ o jednom od najprovokativnijih filmaša današnjice.

Loznica se zahvalio na nagradi i izrazio zadovoljstvo, jer se nalazi u Sarajevu koje je nazvao simbolom otpora i dostojanstva.

“Od srca se zahvaljujem SFF-u, Jovanu Marjanoviću i njegovom timu na ovoj nagradi i na podršci mom radu. Sarajevo je postalo simbol ljudske tragedije, ali i ljudskog otpora i dostojanstva. Moja država Ukrajina je danas pod brutalnim napadom agresora. Upravo mi zato znači što ovu nagradu upravo primamo ovdje u Sarajevu”, rekao je Loznica.

Počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala biće i priznati američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Džesi Ajzenberg, kome će 15. augusta takođe biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma “Nakon što spasiš svijet“, njegovog rediteljskog dugometražnog prvijenca, u Ljetnom kinu Koka-Kola.

Ista nagrada 14. avgusta biti uručena i velikom danskom glumcu Madsu Mikelsenu, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Mikelsen je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.) kojem, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, nije mogao prisustvovati.

Inače, na najznačajnijoj filmskoj smotri u regionu ove godine biće prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade “Srce Sarajeva” ukupno će se takmičiti 51 film.

Sarajevo film Festival trajat će od 12. do 19. augusta.

Posted by on 2022-08-12. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login