Otvoren “City of art – Počitelj”

Počitelj

Počitelj

Prvi međunarodni susreti mladih stvaralaca “City of art – Počitelj” svečano su otvoreni večeras, u organizaciji produkcije “Sve je moguće”.

Predsjednik programskog odbora, profesor i dekan na Sarajevo Film Academy Nenad Dizdarević kazao je da je ideja nastala prije nekoliko godina kada je razgovarao s jednim od najboljih bh. slikara Safetom Zecom.

Smatra da Počitelj treba biti mjesto susreta mladih stvaralaca iz Evrope, koji su, po njegovom mišljenju, vrlo rijetki.

– Mladi se ne tako često susreću na kreativnim radionicama. Ovo je početak jedne divne avanture i nadam se da će se učesnici sa radošću sjećati ovih susreta – kazao je Dizdarević.

Uvjeren je da će biti naporno i da će se raditi, poručujući da se za rezultate trebaju svi potruditi.

– Ne postoje dobre i loše ideje, već samo ostvarene i na taj način ćemo cijeniti i ovu ideju – izjavio je Dizdarević.

Jedan od predavača na susretima je i bh. slikar Safet Zec koji je na svečanom otvorenju kazao da ga je sudbina dovela u Počitelj i da s radošću podržava svako okupljanje u ovom rijetkom historijskom kulturnom spomeniku.

– Vrlo sam kritičan naspram Počitelja i osjećam njegovu tragediju, jer je polupopravljen i napušten grad i nema viziju svog korištenja. Boli me što ne vidim kraj toj zapuštenosti – objasnio je.

Iz tog razloga,  Zec kaže, podržava svako uvjerenje da Počitelj neće postati mrtvi spomenik.

– Uz daljnju restauraciju Počitelja vidim fascinantne mogućnosti njegovog proširenja, ali treba nam vizija da njegova svjetla budu upaljena i da ima ljepotu koju zaslužuje – zaključio je Zec.

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH je podržalo ove susrete, a savjetnik ministrice Mate Bandur kazao je da je cilj susreta da mladi stvaraoci obiđu ljepote Počitelja, Međugorja, Kravica, gdje će dobiti novu snagu za stvaralaštvo.

– Počitelj je mjesto gdje se odlično mogu vidjeti “boje i zvuci u kamenu” i mistika koja vlada u ovom prostoru, koja će uvijek poslužiti umjetnicima da nađu novi način za otkrivanje te ljepote – istakao je Bandur.

Načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić naglasio je da je ovo početak jedne lijepe priče koja će, po njegovim mišljenju, postati tradicionalna.

– Cilj je da se mladi umjetnici i njihovi mentori druže u Počitelju . Ideju sam odmah prepoznao i trebalo mi je minut da shvatim da je to pravi potez – rekao je Vidić, dodajući da će Općina Čapljina i dalje podržavati ovakve projekte, jer je Počitelj sam po sebi umjetnost koja treba nastaviti živjeti.

Oko 40 mladih stvaralaca, uz asistenciju mentora, će do 5. augusta učestvovati u radionicama iz oblasti filma, likovne umjetnosti, teatra i novinarstva, a na kojima će predavači biti, između ostalih, slikar Safet Zec, te profesori Nenad Dizdarević, Andrija Dimitrijević, Ahmed Imamović i Ljiljana Petrović, kao  i novinar Rinko Golubović.

Posted by on 2015-07-25. Filed under Počitelj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login