Otvoren festival “5 dana Sarajeva u Zagrebu”

Ja BiH… 5 dana Sarajeva u ZagrebuIzložbom Berina Tuzlića i nastupom njegove grupe Paranoid Android, u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta otvoren je 2. festival pod nazivom “Ja BiH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu”.

Bogat festivalski program traje do petka, 13. septembra, kada će na svečanom zatvaranju nastupiti klapa Hrvoje iz Mostara.

Sarajevo sa svojim umjetnicima drugi put gostuje u Zagrebu, dok je ove godine u Sarajevu Zagreb nastupio četvrti put. Festival kojega ispred Udruženja “Ja BiH…” organiziraju Ismet Efendić, Ivica Propadalo i Naida Šehović finansira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba koji im dodjeljuje sredstva putem konkursa.

Festival ima kolažni program sastavljen od filma, muzike, izložbi, predstavljanja knjiga i zabave.

Svečano otvorenje u Galeriji Velvet u centru Zagreba, blizu kina Tuškanac, gdje će se održavati filmski dio programa, započelo je koncertom sarajevske grupe Paranoid Android i izložbom grafika, crteža i animiranog filma bubnjara i likovnog umjetnika Berina Tuzlića.

“Ogromnu zahvalnost dugujemo gradu Zagrebu koji nas je svake godine prepoznao. Sarajevo nas je podržavalo sve do ovoga ljeta, kad je došlo do izmjene političkih struktura nakon izbora. Mi se nadamo da smo ostavili dobar trag”, rekao je Ismet Efendić, predsjednik udruge“ Ja BiH…”.

U srijedu je u Zagrebu promocija knjige “I ja sam iz Srebrenice” mladog autora, televizijskog voditelja Fikreta Hodžića.

“Knjiga je to koja obilježava Bosnu i preko koje Srebrenica dolazi u Zagreb. To je životna priča, a Hodžić je momak koji je nakon gubitka oca u srebreničkom stradanju izrastao u uspješnog mladog čovjeka. Knjiga je već imala promociju u Sarajevu u Potočarima. Dobili smo naznake da ćemo na promociji knjige u Zagrebu imati prisutnog gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića, federalnog ministra Salmira Kaplana i njegovog pomoćnika. Neka Srebrenica bude predstavljena Zagrebu, a sljedeći put, evo, neka Vukovar bude u Sarajevu“, izjavio je suorganizator festivala Efendić.

Berin Tuzlić, koji živi i radi u Sarajevu, po zanimanju je diplomirani ‘cartoon maker’ i radi u oglašivačkoj agenciji. Izložba koju je pripremio za uvodnu večer festivala u Zagrebu prethodno je posjetila Milano, Veronu i Pariz, a zove se “Sudbina je u vašim rukama”. Nastala je kao plod ideje stripa “Fazonator”. Sastoji se od stripa, grafičkog dizajna i kratkih art animiranih filmova. Prikazani film “Sarajevo – ne znam kad i ne znam gdje” dobio je već 33 međunarodne nagrade.

“Saradnja sarajevskih i zagrebačkih umjetnika nešto je što treba podržati i što je značajno za unaprjeđivanje komunikacijskih kanala između dva grada”, rekao je Berin Tuzlić za AA.

U utorak 10.9. od 20 sati u kinu Tuškanac prikazuju se kratki igrani filmovi bosanskohercegovačkih umjetnika. Od 21 sat igra film Aide Begić “Operacija kino”. U srijedu je u 19 sati u Galeriji Velvet promocije knjige Fiikreta Hodžića “I ja sam iz Srebrenice”, a nakon toga u 20 sati na jezeru Bundek nastupa Teška industrija i Kemal Monteno.

Dva filma, “Jasmina” i “Cirkus Columbia” prikazuju se u četvrtak u 19 i 21 sat u kinu Tuškanac, a na svečanom zatvaranju, u petak u Galeriji Velvet, nastupa klapa Hrvoja iz Mostara nakon čega u kinu igra Magacin Kabare, Tantijema te Zana Marjanović i Jazz trio: Šukalo, Hadžić i Sirbubalo.

Posted by on 2013-09-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login