Otvoren javni poziv za prijave na Savremeni festival umjetnosti ˝arTz˝

arTzFestival savremene  umjetnosti  „arTz“  predstavlja „novi talas“  kulturnog života kroz umjetničke discipline atipične za Tuzlu, a koji je jedini festival u gradu koji pruža priliku mladim ljudima da se aktivno edukuju i uključe u produkciju festivala, osnažujući ih kao mlade – potencijalne menadžere u kulturi i buduće umjetnike profesionalce. Osnivač Festivala je JU“Međunarodna galerija portreta“ Tuzla.

Festival umjetnosti „arTz“ za cilj ima promociju mladih umjetnika (prvenstveno profesionalaca) a koji svoj kreativni rad ostvaruju na području Balkana i Velike Britanije. Zamišljen je kao sedmodnevni program sa cjelovečernjim aktivnostima i popratnim umjetničkim radionicama.

GENERALNI CILJ PROJEKTA
– Generalni cilj projekta je težnja za stvaranjem alternativnog, nezavisnog, nekomercijalnog, umjetničkog festivala koji će svojim kvalitetom iz godine u godinu stvarati sopstveni imidž i brend, a koji će  promovisati grad Tuzlu, državu BiH kroz širok spektar umjetničkih događaja.

PROJEKTNI CILJEVI
– Kreiranje umjetničkog festivala koji će promovisati afirmisane i neafirmisane umjetnike (profesionalce) a koji će programskom koncepcijom biti jedinstven primjer u Bosni i Hercegovini.
– Nadopunjavanje već postojećih festivala i kulturnih manifestacija u našem gradu umjetničkim oblastima koje su nezastupljene među postojećim.

Festival „arTz“ nastaje kao potreba mladih ljudi – umjetnika za kulturnim promjenama u društvu u kojem živimo,  i dovođenja „Evropskog kulturnog duha“ u naš grad, koji se ogleda u atipičnosti festivala: programskim sadržajima (Jazz koncert, baletni nastupi, ambijentalno pozorište, kino na otvorenom, ambijentalne promocije književnih uradaka…), profesionalnom edukacijom mladih ljudi  (volontera) na polju profesionalne umjetničke produkcije i stvaralaštva, te na alternativnosti i nekomercijalnosti –  ( alternativnost festivala se ogleda u njegovoj atipčnosti, a nekomercijalnost podrazumjeva da su svi programski sadržaji besplatni i dostupni svim korisnicima projekta bez obzira na njihov socijalni status, kao i u programskim sadržajima koji podražavaju istinsku umjetnost bez komercijalne note).

Programske aktivnosti  (01-07.juni 2015) obuhvataju umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine.

Zvanični partneri Festivala su Grad Tuzla i British Council.

Od 08.02. – 01.05. otvaren je javni poziv za prijave umjetničkih programa (Film, pozorište, radio, Tv, performans, izložba, drugo), a koji će ukoliko prođu selekciju biti upriličeni na Festivalu u periodu od 01-07 juna 2015. Prijaviti se možete putem online aplikacije na slijedećem linku :

http://goo.gl/LHmv9B

Svi zainteresovani za volontiranje također se mogu prijaviti, popunjavanjem prijavnog obrasca.

http://goo.gl/VF8n6s

Konkurs ostaje otvoren do 01.05.2015.god; svi koju prođu selekciju biti će obavješteni putem telefona i e-maila u periodu od 01-05.maja 2015.

Posted by on 2015-02-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login