Otvoren West Herzegowina Festival

West Herzegowina Festival koji se ove godine održava po sedamnaesti put zaredom, okupivši umjetnike iz čitave regije, sinoć je svečano otvoren u Širokom Brijegu.

West Herzegowina Fest
West Herzegowina Fest

Ovogodišnje izdanje festivala u razdoblju od 1. do 3. augusta posjetiocima donosi mnogobrojne zanimljive sadržaje, a u takmičarskoj konkurenciji nastupiti će 9 bendova, 20 filmova, 9 likovnih umjetnika i 25 kratkih priča.

Hrvatski i bosanskohercegovački glumac, Širokobriježanin Goran Bogdan koji je jedan od glavnih osnivača West Herzegowina Festa ističe kako iz godine u godinu festival sve više raste i širi svoje djelovanje.

“Ove godine imamo najveći broj prijavljenih autora do sada, što me jako raduje, jer je to bit ovoga festivala“, kazao je Bogdan.

S ponosom ističe da se ove godine na natječaj West Herzegowina Festa prijavilo se 526 autora. Od toga u muzičkom dijelu stiglo je 110 prijava bendova, u filmskom 98 kratkih filmova, u likovnom dijelu željelo se natjecati 55 likovnih umjetnika, a na natječaj za kratku priču prijavila su se 263 autora od kojih su selektori izabrali one najbolje.

“Ovaj Festival živim 17 godina, od trenutka kad je bio malo čudo s petnaestak ljudi, a sad je prerastao nas same”, kazao je Bogdan.

Nakon takmičarskog djela programa i brojnih uzbuđenja u novouređenom parku “Sajmište” pored rijeke Lištice, širokobriješku publiku posebno je razveselio Parni Valjak koji je jedan od muzičkih gostiju ovogodišnjeg festivala.

Drugi dan koncerte će održati Galija i Who See, a festival će zatvoriti Prljavo kazalište.

U sklopu ovogodišnjeg festivala održat će se brojne radionice, tribine te predstavljanja knjiga tijekom trodnevnog festivala koji nastoji potaknuti mlade kreativce i autore da stvaraju, te prezentirajući svoja djela potiču i druge da to čine.

West Herzegowina Fest No.17., održava se od 1. do 3. kolovoza/augusta u Širokom Brijegu, a prilikom svečanosti zatvaranje bit će dodijeljene nagrade za najbolja stvaralaštva iz svih kategorija umjetnosti.

O najboljima će odlučiti žiri kojeg čine zvučna i značajna imena iz svijeta umjetnosti.

Ovogodišnji žiri u likovnom dijelu čine velikan moderne umjetnosti Braco Dimitrijević, profesor širokobriješke Akademije Svetislav Cvetković te crnogorski umjetnik Zdravko Delibašić Beli.

Muzički žiri čine slikar i glazbenik Ivica Propadalo, muzičar Ivan Huljić,
muzičar Miljenko Puljić, Ivan Galić Ivećko, jedan od pokretača festivala te Zlatko Gall, koji će u sklopu festivala predstaviti i svoju knjigu ”Splitska dica”, koja govori o splitskoj muzičkoj sceni.

Filmski žiri čine redatelj i scenarist Nevio Marasović, univerzitetski profesor i veliki poznavaoc filma Ivo Čolak te hrvatska glumica Klara Mucci.

O najboljim kratkim pričama odlučivat će makedonska književnica Rumena Bužarovska, mostarski književnik Marko Tomaš te pisac Almin Kaplan iz Stoca.

Posted by on 2019-08-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login