Otvorena izložba ‘Ja, ban bosanski Kulin’

ban Kulin

ban Kulin

“Ja, ban bosanski Kulin” naziv je tematske izložbe više kustosice u Historijskom muzeju BiH Elme Hašimbegović koja je otvorena danas u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH.

Izložba posvećena najpoznatijem bosanskom banu i njegovoj povelji postavljena je u okviru projekta Historijskog muzeja BiH “Muzej u školama”.

Povelja Kulina bana, kao najstariji pisani pravni dokument bosanske države, predstavljen je davanjem akcenta na njegove detalje, a uz prijevod omogućeno je i bolje shvatanje srednjovjekovnog perioda bosanske države, njenog vladara te političkih i ekonomskih odnosa koji su tada vladali.

Učenike škole i druge zvanice pozdravili su direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac, direktorica škole Nada Miletić i predstavnik Općine Novo Sarajevo Fahrudin Zolota.

Djeca su ovom prigodom pripremila i prigodan program posvećen Danu državnosti BiH.

Autorica izložbe Elma Hašimbegović podsjetila je u izjavi za Fenu da je ban Kulin 1189. godine Poveljom dao slobodu Dubrovčanima da trguju na teritoriji Bosne.

Povelja također, kazala je, kroz 20-ak redaka nudi niz dragocjenih informacija, predstavljajući vrijedan historijski izvor iz kojeg se može saznati mnogo o kulturnom, ekonomskom i političkom životu bosanske države.

Izložba će biti otvorena desetak dana, a u toku su dogovori za gostovanje ove izložbe i u drugim školama na području općine Novo Sarajevo.

Posted by on 2011-11-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login