Otvorena izložba o osmanskom naslijeđu na Balkanu

Bošnjacki institut

Bošnjacki institut

Izložba “Osmansko naslijeđe na Balkanu” otvorena je u utorak u Bošnjačkom institutu. Izložba je realizovana u organizaciji Centra za civilizaciju Balkana (BALMED) uz pomoć Osmanskog arhiva Republike Turske.

Suleyman M. Hangun iz Centra za civilizaciju Balkana rekao je da je Osmanska carevina vladala od srednje Evrope do Arabijskog poluotoka i Sjeverne Afrike gotovo šest stotina godina.

Kako je istakao, taj nimalo lak zadatak ostvaren je ne samo kontroliranjem teritorija nego i osvajanjem srca ljudi različitih vjera, nacija i kultura. Za Osmansku carevinu tolerancija i suživot su bili bitni faktori uprave.

Tako izložba u Bošnjačkom institutu dokumentacijom Osmanskog arhiva Republike Turske prikazuje primjere osmanske vanjske i unutrašnje politike Osmanske carevine.

Amina Šiljak-Jesenković je referatom “Dokumenti o toleranciji naspram mita o zulumu” otvorila izložbu.

Šiljak-Jesenković je podsjetila da je na našim prostorima mit o turskoj vladavini prisutniji nego dokumentarna građa. Istakla je također značaj autentičnih izvora, njihovog proučavanja naspram mitologizacije, po kojoj je vrijeme osmanske vladavine značilo i “pusto tursko”.

Šiljak-Jesenković je rekla da samo autentični izvori daju objektivnu sliku o jednom vremenu.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login