Otvorena izložba u povodu 70. godišnjice romana “Travnička hronika”

Ivo Andrić, rodna kućaIzložba “Konsulska vremena Ive Andrića” otvorena je u Travniku, a u povodu 70. godišnjice objavljivanja romana “Travnička hronika”.

Radnici Zadružne štamparije Beograd završili su 28. augusta 1945. godine jedno od najljepših i najvažnijih književnih djela ikada napisanih na južnoslavenskim jezicima – roman Ive Andrića “Travnička hronika”, s podnaslovom “Konsulska vremena”.

Izložba će biti otvorena do 5. septembra u barutani travničke tvrđave, a njen autor je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

“Želimo na dokumentarni način pokazati posjetiteljima dio onoga što je bilo neophodno kako bi Andrić napisao roman “Travnička hronika”, a to su dokumenti, fotografije Travnika, crteži, konsulski izvještaji te stranice rukopisa romana, kao i rijetke Andrićeve izjave o tome kako je nastalo ovo djelo”, kazao je Škrgo za Fenu.

Istakao je kako je najvažnije da “Travnička hronika”, koja je prevedena na više od 30 jezika, i nakon 70 godina pobuđuje veliku pozornost kod čitatelja i stručne javnosti, jer joj se i dalje posvećuju međunarodni književni simpoziji, doktorske disertacije i pozorišne predstave.

“Jako malo je književnih djela koja su zaista aktualna i nakon 70 godina. “Travnička hronika” govori o događajima prije 200 godina ali i danas, ukoliko se osvrnute na društvenu i političku zbilju, možete vidjeti da se nije mnogo toga promijenilo, ne samo u mentalitetu lokalnog stanovništva nego i u odnosima u međunarodnoj zajednici”, naglasio je Škrgo.

Prilog obilježavanju ove godišnjice je i objavljivanje filatelističke koverte i poštanskog žiga, čime se nastavlja saradnja Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

Grafički motiv kuverte je naslovna strana prvog, i do sada jedinog, travničkog izdanja romana “Travnička hronika”, objavljenog 1982. godine u produkciji Narodne biblioteke “Ivo Andrić” Travnik i poduzeća “Svjetlost” Sarajevo.

Sve poštanske pošiljke upućene danas iz pošte u Travniku imaju otisnut poseban poštanski žig s motivom ove godišnjice, a time se na simboličan način doprinosi očuvanju memorije na najvažnije datume i događaje iz književne i kulturne historije.

Posted by on 2015-08-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login