Otvorena jubilarna 15. međunarodna likovna kolonija na Jahorini

 Jahorina, kolonijaJubilarna 15. međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Jahorina 2017”, koja je okupila 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Koreje, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, otvorena je sinoć na Jahorini.

Osnivač i umjetnički rukovodilac Kolonije Lazo Savić kazao je u izjavi za Fenu da je osnovna tema na kojoj će slikari i vajari ove godine raditi “Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format”, ali da će jedan dio umjetnika eksperimentisati sa slobodnim temama, po svom nahođenju.

Dodao je da će umjetnici koristiti različite materijale i tehnike.

Kako je rekao, kolonija će biti zatvorena 23. jula, kada će biti predstavljena izložba umjetničkih radova nastalih ove godine.

Koloniju je otvorio načelnik Općine Pale Boško Jugović.

“Art simpozijum Jahorina”, osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice. Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz regiona i širom svijeta, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopće, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, Federacije BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Posted by on 2017-07-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login