Otvorena multimedijalna izložba o svedahu Damira Imamovića

izložba, Damir ImamovićDamir Imamović autor je prve izložbe posvećene sevdahu pod nazivom „Sevdah, umjetnost slobode“, koja je večeras otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH.

Tom prilikom Imamović je istakao da ova multimedijalna izložba sadrži snimke, fotografije, novinske članke, plakate i cjelokupan materijal, što pokazuju da je sevdah kroz svoju historiju bio veoma uzbudljiv žanr.

– Ova izložba moja je poruka da sevdah ima mnogo stvari u svojoj historiji koje ljudi ne znaju, jer su zaboravili ili se možda tim nismo dovoljno bavili. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj historiji ovih prostora – kazao je Imamović.

Posjetioci izložbe, dodao je, mogu uživati slušajući prvi put predstavljene snimke, koje su snimljene u Sarajevu 1907. i 1908. godine, a koje je otkrio finski muzikolog Risto Pekka Pennanen.

Za potrebe izložbe Imamović je napravio video intervjue s 18 istaknutih poznavalaca sevdaha.

Također, izložbu su realizovali i Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić.

Foto-umjetnica Imrana Kapetanović izrazila je nadu da će posjetioci izložbe, koja će biti otvorena do 31. decembra, naučiti dosta zanimljivosti o sevdahu, od etimologije same riječi pa do razvijanja ovog žanra.

Izložbu je organizovalo Udruženje za unapređenje audiovizuelnih umjetnosti FOTON, a podržala holandska fondacija Prince Claus.

Posted by on 2015-11-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login