Otvoreni treći Dani umjetnosti UNSA

Treće izdanje festivala “Dani umjetnosti UNSA” otvoreno je predstavljanjem projekta “Interdisciplinarni pristup stvaralaštvu Behaudina Selmanovića”, koji je realizirala Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Cilj je bio upoznavanje učenika s bosanskohercegovačkim nasljeđem, s posebnim osvrtom na opus Behaudina Selmanovića i njegovo pozicioniranje u širem kontekstu evropske umjetnosti 20. vijeka, te povezivanje nastavnih sadržaja kroz interdisciplinarni pristup uz korelaciju nastavnih predmeta sa četiri odsjeka (Slikarstvo, Kiparstvo, Reklamna grafika i Likovno-grafička oprema i ilustracija knjige).

Prezentacija projekta upriličena je u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, a obuhvatila je panel, poetsko-dramski performans, izložbu radova nastavnika i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti, te prezentiranje virtualne galerije.

U Umjetničkom hangaru u Kampusu UNSA prezentirani su i radovi studenata Odsjeka kiparstvo i Odsjeka slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti UNSA.

U tom prostoru održan je i trening “Zdravi pristupi životu” prof. dr. Lejle Šebić sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA, te javni čas kamerne muzike studenata Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije UNSA.

Gudački kvartet br. 1 Sergeja Rahmanjinova izveli su Alex Mateescu (violina), Sara Barbara Bilela (violina), Emina Jahić (viola) i Hana Hamza (violončelo), studenti u klasi prof. Belme Alić i ass. Tamare Arsovski.

Program prvog festivalskog dana zaključen je na Otvorenoj sceni Obala projekcijom filmova studenata i alumnusa Akademije scenskih umjetnosti UNSA. Publici su, tom prilikom, prezentirani filmovi “Mrtvi čvor” Ismire Mašić, “Justine”, koji je režirao Luka Vlaho i “Crvene bermude” Saše Peševskog.

Festival “Dani umjetnosti UNSA”, Univerzitet u Sarajevu organizira da bi se ukazalo na značaj umjetnosti i promovirala istraživačka i umjetnička postignuća nastavnika i studenata sarajevskih akademija i fakulteta.

Posted by on 2023-05-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login