Otvorenje izložbe plakata ‘Welcome Home’ danas u Collegium Artisticumu

Collegium Artisticum

Collegium Artisticum

Izložba plakata selektovanih na konkursu “Welcome Home“ bit će otvorena danas u Galeriji Collegium Artisticum.

Nagradni konkurs “Welcome Home“ u organizaciji je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima“ a uz podršku Galerije Collegium artisticum i Javne ustanove “Centar za kulturu Kantona Sarajevo“.

Radove za izložbu je odabrao žiri: prof. Dalida Karić-Hadžiahmetović, Dejan Slavuljica, grafički dizajner, i Ibrahim Spahić, direktor Festivala “Sarajevska zima“.

Na otvorenju izložbe će biti proglašen pobjednik konkursa.

Projekat “Welcome Home“ istražuje lične utiske, izazvane socijalno-političkim uticajima i nastale kretanjem stanovništva, promjenama mjesta boravka, odlascima i povratcima, migracijom, egzilom, progonom, izmiještanjem ljudi iz konteksta formiranih lokacija i identiteta, kroz vizuelni komentar reduciran u ograničenu formu jednog medija – plakata koji relativno lako prelazi sa galerijskog zida u javnost ulice i multipliciranu javnost internetske mreže. U fokusu su ideje i prakse koje taj globalni društveni fenomen iskazuju vizuelnim sredstvima, znakovima i simbolima, u jednom od najpopularnijih formata grafičkog dizajna.

U fokusu radova su slike, simboli i poruke koje propituju granice i identitete, doprinose isticanju ljudskog prava na slobodu kretanja, te argumentovanim simbolima i razmišljanjima doprinose oslobađanju od predrasuda o drugima i drugačijima, o mjestima i nastambama, o kulturama i zajednicama i o pravu čovjeka na sigurnost i sopstveni dom.

Posted by on 2017-02-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login