Otvoreno pismo Tužilaštvu BiH i SIPA-i zbog korupcije

Zenica

Zenica

Općinski odbor stranke Zeleni BiH uputio je otvoreno pismo glavnom tužiocu BiH i direktoru Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u kojem od njih traži da ispitaju, navodno postojanje korupcije tzv. energetskog lobija.

Zeleni BiH Zenica podsjećaju kako je jedan od njihovih strateških ciljheva zabrana izgradnje hidrocentrale Vranduk na lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

“Općinski odbor Zeleni BiH Zenica 4. septembra 2009. godine na osnovu potpisa 750 građana Zenice koji su se izjasnili protiv izgradnje hidrocentrale zatražio je od načelnika i Općinskog vijeća raspisivanje referenduma o tom pitanju. Međutim, Općinsko vijeće taj je zahtjev odbilo.

U više navrata upozoravali smo Federalno ministarstvo i na osnovi našeg traženja Zavod za zaštitu nacionalnih spomenika je uputio dopis Zelenim i JP Elektroprivreda BiH u kojem daje stručno mišljenje prema kojem je na navedenom području zabranjena izgradnja bilo kakvih objekata, a pogotovo hidrocentrale“, navodi se u pismu OO Zeleni BiH, Zenica, uz napomenu da će sa problemom oko najavljene gradnje HE Vranduk upoznati UNESCO, kao i sud u Strazburu.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login