Ova godina najtoplija od kad se mjeri temperatura

ljeto, vrućineDeset prvih mjeseci 2014. bili su svaki pojedinačno najtopliji zabilježeni na planeti od početka praćenja temperatura 1880. godine, objavila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska agencija objavljujući podatke za oktobar.

Oktobar je bio najtopliji od 1880. i također 38. oktobar zaredom tokom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u XX vijeku i postigla 14,74 stepeni, precizira agencija.

Za razdoblje od januara do oktobra 2014. prosječna temperatura na površini okeana i kopna iznosila je 10,3 stepeni odnosno bila je za 1,5 stepeni viša od prosječne temperature prošlog stoljeća.

Oktobar je također bio treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom.

Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijeloj planeti na površini kopna i okeana, podjednako na sjevernoj i južnoj polulopti.

Južna polulopta je u oktobru zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebno u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije.

Na sjevernoj polulopti ovaj je oktobar bio treći najtopliji mjesec u analima.

Južni dijelovi evropskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji oktobar.

Centralni dijelovi Sibira tokom tog razdoblja zabilježili su temperature 4 do 5 stepeni niže od prosječnih.

Temperatura na površini okeana je u oktobru 2014. bila najviša ikada zabilježena u tom mjesecu i 0,62 stepena iznad prosjeka za XX vijek.

Posted by on 2014-11-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login