Ovo ljeto će biti toplije i duže za dvadesetak dana

ljeto Ljeto, koje je kalendarski nastupilo prije sedam dana, po srednjim temperaturama biće toplije od višegodišnjeg prosjeka, a i potrajaće oko 20 dana duže nego što je to uobičajeno.

Komitetu za klimatske promjene BiH kažu da svi koji vole najtoplije godišnje doba imaju razloga da budu zadovoljni.

“To su orijentacione prognoze, koje se rade na bazi stogodišnje klimatološke statistike. Po tim prognozama ljeto će biti toplije od višegodišnjeg prosjeka. To se odnosi na srednje temperature vazduha. Najvreliji dio ljeta biće druga polovina jula i prva polovina avgusta”, rekao je Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, pišu Nezavisne novine.

Dodaje da je jedna od karakteristika ovog ljeta i to što će biti “produženo” za dvadesetak dana.

“Kada je Banja Luka u pitanju, i maksimalna i minimalna temperatura biće veće od prosjeka, tako da ćemo imati i povećan broj tropskih dana i noći”, rekao je Kuštrinović.

Prema najavama klimatologa, danas u naše krajeve stiže topla vazdušna masa sa obala sjeverne Afrike, pa sljedećih dana očekujemo stabilno vrijeme, sa izrazito visokim temperaturama, koje će za vikend dostizati i do 37 stepeni Celzijusovih.

I kratkoročne prognoze pokazuju da “paklenih” temperatura neće nedostajati. Tako će biti bar u narednih sedam dana.

Damir Šantić, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, ističe da će prevladavati sunčno vrijeme, a da je u subotu i nedjelju moguće lokalno naoblačenje, ponegdje praćeno kišom.

“Dnevne temperature narednih biće veoma visoke. Svaki dan biće sve topliji, uz moguća tek kratkoročna i mjestimična naoblačenja”, rekao je Šantić, pišu Nezavisne novine.

Preporuke građanima su uobičajene. Ljekari ponavljaju da se ne treba izlagati vrućini i preporučuju izbjegavanje boravka na otvorenom, kao i naporan fizički rad.

U auto-moto društvima kažu da na put ne treba kretati tokom najtoplijeg dijela dana. Na graničnim prelazima zadržavanja juče nisu bila duža od 15 minuta, ali putovanje ne planirajte u petak, niti za dane vikenda, jer se tada, obično, formiraju duže kolone, a temperature u vozilima bez klime budu jednake onim u saunama.

Posted by on 2012-06-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login