Ovogodišnji MESS u znaku Sarajevskog atentata

MESS Internacionalni teatarski festival MESS  bit će održan od 3. do 12. oktobra.

Kako je rekla selektorica i umjetnička direktorica Festivala Selma Spahić ove godine tema festivala je “ Budućnost prošlosti” i posvećena je 100. godišnjici Sarajevskog atentata.

Historijski događaji otprije sto godina na ovogodišnjem MESS-u će biti prikazani kroz različite teatarske poglede. Izdvojiti treba dolazak teatra Thalia iz Hamburga s predstavom “Front” Luka Parsifala, te predstavu “Mali mi je ovo grob” Biljane Srbljanović u režiji Dine Mustafića, “Četrnaesta” , u režiji Ane Đorđević…

Prvi put na MESS stižu predstave iz Japana, Maroka i Finske.

Na programu su i predstave iz Velike Britanije, Italije, Kolumbije, Slovenije, Španije…

Od domaćih predstava, selektorica Zala Dobovšek uvrstila je “Skupštinu” Selme Spahić, te predstavu Narodnog pozorišta Republike Srpske “Četrnaesta”, u režiji Ane Đorđević.

Predstave “Mali mi je ovo grob” i “Skupština” su van konkurencije za nagradu.

Ovogodišnji MESS prati i odgovarajući vizuelni identitet.Tako se na afiši i plakatu 54. festivala MESS nalazi slijedeći tekst ispisan ćirilicom.

“Daje se na znanje narodu Bosne i Hercegovine da se u zemaljskom glavnom gradu Sarajevu i kotarima Zenici, Goraždu i Visokom ove godine od 3. do 12. oktobra održava 54. (slovima pedesetčetvrti) po redu festival MESS.
Davat će se predstave među kojima će poglavito biti ozbiljnih društvenih komada, ali i veselih igara, lakrdija i opereta iz prošle i najnovije pozorišne književnosti.”

Plakat (proglas) je napisan jezikom koji se koristio u tom periodu, a za autentičnost korištena je knjiga “Kulturni život BiH za vrijeme Austrougarske.

U okviru OFF programa MESS bit će predstavljen projekt “Kolekcija budućeg naslijeđa”.
Projekt koji upozorava da u vremenu kada ne čuvamo ni ono naslijeđe koje već imamo također ne stvaramo ni buduće naslijeđe. Ne pravimo kolekcije našeg vremena.

Građani mogu da daju svoj doprinos donoseći predmete kao što su: umjetnička djela, predmeti iz svakodnevnog života, domaćinstva, dijelovi namještaja, odjevni predmeti, ručni radovi, knjige, pjesme…

Predmeti će biti sakupljeni, izloženi, fotografirani i katalogizirani za vrijeme trajanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS u prostoru Galerije “Java” u Sarajevu.

Kolekcija budućeg naslijeđa je projekt Azre Akšamije (Boston/Graz) u saradnji sa Lejlom Hodžić (Sarajevo), Margarethe Makovec (Graz), Anton Ledererom (Graz), te Internacionalnim teatarskim festivalom MESS (Sarajevo) i Centrom za savremenu umjetnost ROTOR (Graz).

Posted by on 2014-09-11. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login