Pacijenti i njihov pristup lijekovima u Bosni i Hercegovini su iznad svega

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini povodom Dan borbe protiv raka o nedostatku citostatika. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

lijekoviUdruženje inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini povodom Dan borbe protiv raka o nedostatku citostatika. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

U sedmici u kojoj se obilježava Dan borbe protiv raka, 4. februar, smatramo našom dužnošću da damo svoje mišljenje o jednom od najvažnijih pitanja koje se tiču oboljelih od karcinoma.

Povodom nedostatka citostatika, ali i drugih lijekova sa esencijalnih listi, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini (UIPL) želi upoznati javnost da problemi koji su nastali u opskrbi nisu rezultat djelovanja ili nedjelovanja njegovih članica, već su rezultat niza sistemskih okolnosti/nedostataka, na koje Udruženje inovativnih proizvođača lijekova ukazuje od samog svog osnivanja.

„Većina inovativnih kompanija djeluje na području Bosne i Hercegovine još od 1997. godine i u svom radu su uvijek ispunjavale svoje obveze u skladu sa zakonima BiH i preuzetim dužnostima i jemstvima u procesima javnih nabavki. Nikada, u ovih 20 godina, nismo se odnosili prema tržištu BiH i pacijentima kao manje značajnim od bilo kojeg drugog tržišta ili drugih pacijenata,“ rekla je Ana Petrović, direktorica UIPL-a.

Inovativni proizvođači lijekova nisu doprinijeli postojećem problemu nedostatka lijekova, prvenstveno citostatika. Činjenica da inovativne kompanije u BiH shvataju ovo tržište veoma ozbiljno i značajno, potvrđena je i samim osnivanjem našeg Udruženja, koje postoji skoro 2 godine, dodaje Petrović.

Zakon o javnim nabavkama u BiH tretira nabavku lijekova kao nabavku bilo koje druge robe, radi čega smo više puta isticali neophodnost donošenja određenih podzakonski akata i pravilnika kako bi se omogućila što bolja i kvalitetnija dostupnost lijekova pacijentima.

Također, ne primjenjivanje određenih selekcijskih mehanizama unutar samog zakona – kao što su tehnička/profesionalna i finansijska sposobnost ponuđača, te pravilnog tumačenja pojma „ekonomski najpovoljnija ponuda„ ( stav 2.,čl.64 ZJN ) samo su neki od elemenata koji mogu dovesti do problema u opskrbi bolnica lijekovima, a time i do ugrožavanja zdravlja pacijenata.

Koristimo ovu priliku i pozivamo sve nadležne državne institucije kao i ostale učesnike u procesu nabavki lijekova za organizaciju okruglog stola na kome bi se razgovaralo o svim nedostatcima i tumačenjima u primjeni Zakona o javnim nabavkama u BiH.

Dosadašnjim anagažmanom i konstantnim zalaganjem za pronalaženje rješenja koje bi svim pacijentima u BiH omogućilo pristup inovativnim i odgovarajućim terapijama, UIPL nastoji biti ravnopravan partner svim institucijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini kojima je prioritet kvalitetna zdravstvena njega i dobrobit pacijenata.

Nedostatak citostatika i novih inovativnih terapija (napominjemo da novi inovativni lijek nije ušao na liste lijekova u BiH više od pet godina), su samo neke od slabosti sistema na koje je UIPL i ranije ukazivao. Kao i uvijek do sada, Udruženje se stavlja na raspolaganje svim institucijama i agencijama svojim profesionalnim i stručnim savjetima, kako bi se postigao zajednički cilj, a to je kvalitetnije liječenje građana i jednaka dostupnost lijekova na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2017-02-04. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login