Pacijenti u TK ostali bez prava na lijekove

lijekoviVlada Tuzlanskog kantona nedavno je usvojila novu esencijalnu listu lijekova koja je umanjena za tri stotine lijekova, uglavnom stranih proizvođača. Nova lista je sačinjena, uglavnom, od „domaćih“ farmaceutskih kuća, a najgore su prošli pacijenti, posebice, srčani bolesnici. Tim povodom u Tuzli su sa predsjednikom Kantonalne vlade razgovarali ambasadori Hrvatske, Makedonije i Slovenije, nezadovoljni što su njihove farmaceutske kuće skinute s liste.

U ljekarnama u Tuzli farmaceuti nam kažu da svaki dan sate provode pojašnjavajući pacijentima zašto su ostali bez prava na lijekove i zašto je oko tri stotine lijekova, uglavnom, za srčane bolesnike s esencijalne liste izbrisano. Pred novinare farmaceuti ne smiju, ali pacijenti su ogorčeni.

„Ja sam se jučer jako loše osjećala. Ja više nemam pravo na Loristu H. Meni je doktorica propisala drugi lijek, ja sam taj lijek uzela i bacila ga. Mada nije ona žena u apoteci kriva, ali ja sam bila toliko bijesna. Vratila sam se svojoj doktorici, ona kaže da je dobila takvo naređenje. Ali valjda je i nas neko trebao pitati i obavijestiti. Oni nas ubijaju, nas sirotinju“, kaže jedna pacijentica iz Tuzle.

U Vladi TK tvrde da je esencijalna lista lijekova prilagođena domaćim kompanijama. Takvu odluku donijeli su prije nego su provjerili poslovanje pojedinih farmaceutskih kuća kojima su odavno svi računi, kako novinari doznaju, blokirani.

Komisija za lijekove TK, imenovana po stranačkim principima, kreirala je novu listu, tvrdeći da su lijekovi koji su ukinuti pacijentima proračun koštali pet miliona eura. Bivši ministar zdravstva Alen Kamerić upozorava da je ovo suprotno svim zakonskim propisima, pa bi se TK mogao susresti s brojnim tužbama.

„Ako se želi uštediti na esencijalnoj listi lijekova mora se prije svega reći građanima TK da će ta lista biti znatno manja čime se ide na uštrb naših građana. Također, ako neko želi da uštedi 15 do 20 miliona maraka na esencijalnoj listi znači da mora skratiti tu esencijalnu listu lijekova što nema zakonsko uporište jer Federalna lista je obavezna za sve kantone“, ističe Kamerić.

Novom esencijalnom listom navodno se želi podržati domaća proizvodnja. Ministar zdravstva Elvis Bektić to u medijima posljednjih dana slikovito pojašnjava:

„U Republici Sloveniji naša najveća kompanija iz Sarajeva ne može da proda kutiju lijeka. Ne znam zašto bi onda kompanija iz Novog Mesta na jednom lijeku iznosila milion i osamdeset hiljada maraka i rekla da je njezina konkurencija ugrožena.“

Esencijalna lista i križanje oko tri stotine lijekova postalo je regionalni problem. Zato su se u Tuzli hitno sastali veleposlanici Makedonije, Slovenije i Hrvatske s premijerom TK Begom Gutićem. Veleposlanik Hrvatske Ivan del Vechio nada se da će Vlada TK listu ipak izmjeniti.

„Da će napraviti sve da se pokuša usuglasiti s proizvođačima iz regije. Vrlo sam zadovoljan današnjim sastankom. Mislim da će on uroditi plodom na obostrani interes i jednih i drugih i zbog pacijenata s TK.“

Slovenački veleposlanik Iztok Grmek iziričit je da se tržište mora otvoriti i drugim kompanijama.

„Prema našim podacima na ovoj listi je pet firmi koji su domači proizvođači i još su četiri distrubutera. Smatramo da listu treba proširiti i na druge proizvođače i otvoriti tržište“, kaže Grmek.

Premijer TK Bego Gutić iznenadnu posjetu trojice veleposlanika u srijedu je u medijima okarakterizirao kao pritisak, dok je u četvrtak već tenzije spustio.

„Ekonomska diplomacija je sastavni dio njihovog posla tako da ja nisam rekao da se radi o njihovom pritisku nego o pritisku farmaceutskih kompanija koje dolaze iz ovih zemalja. Također, za vašu informaciju, prema novoj esencijalnoj listi, strani proizvođači su zastupljeni sa 61 posto dok domaće kompanije participiraju 38 posto.“

Vlada TK je osim na pacijentima odlučila uštedjeti 20 tisuća eura i na mališanima, djeci koja zbog teškog imovinskog stanja ne mogu ići u školu. Ni oni više neće imati pravo na besplatno liječenje.

Posted by on 2015-11-21. Filed under Banovići, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Srebrenik, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login