Pad vrijednosti eura

euroVrijednost eura u odnosu na dolar prošle sedmice je pala za 1,6 posto, pa je trenutni kurs 1,272 dolara, dok je u odnosu na japanski jen pala za 2,1 posto, odnosno na 97,90 jena, što je najniža vrijednost u posljednjih 11 godina.

Najveći problem za ulagače i dalje predstavljaju obveznice zemalja eurozone koje smatraju rizičnim investicijama, zbog čega su prinosi i dalje razmjerno visoki.

Prošle sedmice održane su aukcije njemačkih i francuskih obveznica, čija je potražnja bila solidna, ali daleko od impresivne, a upravo bi te dvije zemlje kao najjače ekonomije trebalo da budu glavni oslonac u krizi.

Iako se euro našao pod pritiskom nakon aukcija francuskih i njemačkih obveznica, pravi test slijedi sljedeće sedmice, kada su na rasporedu aukcije španskih i italijanskih vrijednosnih papira, čiji prinosi opet ulaze u kritične vode.

Na pad eura uticala je i najava ponude novih akcija italijanske Unikredit ubanke uz znatan popust, što ukazuje na probleme u evropskom bankarskom sistemu.

Posted by on 2012-01-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login