Pakistan: Musharrafu će se suditi za izdaju

 

Pakistan,  Pervez Musharraf

Pakistan, Pervez Musharraf

Pakistan je u nedjelju objavio da će se bivšem vojnom vladaru zemlje, Pervezu Musharrafu suditi za izdaju, što je kažnjivo smrću ili doživotnim zatvorom, jer je 2007. godine proglasio vanredno stanje.

“Nakon odluke Vrhovnog suda i izvještaja istražne komisije, odlučeno je da će se pokrenuti sudski proces protiv generala Perveza Musharrafa (za izdaju) na osnovu člana 6. Ustava”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nisar Ali Kan na press konferenciji.

“Ovo se dešava prvi put u historiji Pakistana i ova odluka je donesena uzimajući u obzir nacionalni interes”, kazao je Kan.

Ministar je rekao da je predsjedavajući Vrhovnog suda dobio pismo od vlade u kojem zahtijeva osnivanje tribunala od tri sudije kako bi se pokrenuo proces protiv Musharrafa.

Vlada će također objaviti ime specijalnog tužitelja u ponedjeljak, prenio je AFP.

Musharraf je već optužen za četiri teška kršenja zakona u vezi s njegovom vladavinom od 1999. do 2008. godine, među kojima je i ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto 2007. godine.

Prošle sedmice, on je od suda zatražio da mu dopusti izlazak iz zemlje kako bi posjetio svoju bolesnu majku u Dubaiju. Očekuje se da će sud o ovom zahtjevu odlučiti u ponedjeljak.

Posted by on 2013-11-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login